Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regionpolitiker i Skåne väljer bilen före bussen och tåget

Publicerad: 23 juni 2009, 13:08

Regionpolitiker i Skåne väljer bilen före bussen och tåget

Foto: Foto: Fotoakuten.se

Vårdpolitikerna i Skåne tar helst bilen till sammanträdena. Den värsta miljöboven är den högste ansvarige för kollektivtrafiken.


Sydsvenskan har granskat reseräkningar från alla ledamöterna i regionfullmäktige i Skåne. Kartläggningen visar att de sammanlagt körde 820 233 kilometer under 2008. Till sammanträdet den 28 april i år tog 90 procent av ledamöterna bilen.

Granskningen visar även att endast 15 av de 100 fordon som finns registrerade på fullmäktigeledamöterna är miljöbilar. Samtidigt har politikerna varit med om att fatta beslut som säger att regionen har ”... en särskild roll att agera ansvarsfullt och bidra till ett långsiktigt hållbart Skåne”.

Flera av politikerna som Sydsvenskans reportrar har talat med motiverar sitt val av transportmedel med att sammanträdena hålls i Kristianstad, knappt tio mil nordost om Malmö. En av dem är kollektivtrafiknämndens ordförande Lars-Ingvar Ljungman (m). Hans Mercedes SL 500 står för de största koldioxidutsläppen av samtliga kartlagda fordon.

– Det är rätt uppenbart att många har varit bortskämda och tagit bilen av slentrian, men i vissa stycken är bilen fullständigt överlägsen. Det är inte realistiskt att förvänta sig att man ska sitta på buss eller tåg, säger han till Sydsvenskan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev