Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regionrapporten överlämnad till regeringen i dag

Publicerad: 27 maj 2008, 09:39

Sluta utred. Nu kör vi! Lokala politiker över hela landet har sagt sitt om regionfrågan. I dag lämnade regeringens regionutredare Jan-Åke Björklund sin rapport om hur Sverigekartan kan ritas om.


Han har haft diskussioner med tusentals lokala och regionala politiker över hela landet om hur Sverige ska delas in och uppgifter fördelas. I förmiddags lämnade utredaren Jan-Åke Björklund över sin slutrapport till regeringen.

Och det är politisk dynamit som nu landat på kommun- och finansmarknadsminister Mats Odells bord. Den kontroversiella frågan om Sveriges indelning klyver såväl partier som allianser. Inte minst regeringen är djupt oense. Folkpartiet, centern och kristdemokraterna vill ha regionkommuner, även kallade storregioner. Moderaterna har hittills sagt nej med hänvisning till att frågan är för tidigt väckt och att väljarna först måste få säga sitt i valet 2010.

Men beskedet utifrån landet är det motsatta. Det finns en stor majoritet för att gå vidare med den så kallade Ansvarskommitténs förslag som kom i februari 2007. Kommittéen föreslog att Sverige delas in i sex till nio direktvalda regionkommuner för att ersätta landstingen med start år 2010. Nu vill de lokala företrädarna ha besked från regeringen.

– Det finns få frågor som har utretts så mycket. Regionfrågan är kanske den mest utredda vi någonsin haft. Jag har fått in inte mindre än 543 remissvar och det är ett rungande ja till Ansvarskommitténs förslag, sade Jan-Åke Björklund på en presskonferens i förmiddags.

För att visa vad lokalpolitiker runt om i landet tycker visade Jan-Åke Björklund en karta som i vissa fall visar på bred enighet ute i länen, i andra fall ett slags dragkamp om vem som ska tillhöra vilken region. Så här blir det om man följer önskemålen från de lokala företrädarna:

■ Region norra Sverige: Det finns en stor enighet bland Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland - utom Sundsvall och Ånge - om att bilda en region 2011.

■ Region Mittsverige: Även här finns bred enighet om att Jämtland samt Sundsvall och Ånge ska bilda region 2011.

■ Svealandsregionen: Gävleborg, Dalarna, Örebro och Uppsala för diskussioner och är på gång. Eventuellt ansluter sig Värmland och Västmanland.

■ Västra Götalandsregionen vill permanenta sin försöksverksamhet. Eventuellt vill Värmland ansluta sig.

■ Halland är fast besluten att bilda en egen regionkommun 2011.

■ Skåne vill också permanenta sitt försök och diskuterar med Kronoberg och Blekinge om att bilda en sydsvensk region år 2015.

■ Gotland vill i likhet med Halland bilda egen regionkommun 2011.

I övriga län (Värmland, Västmanland, Södermanland, Östergötland, Jönköping och Kalmar) finns enighet eller en stor majoritet för att bilda regionkommun, men gränsdragningen är inte klar.

Det enda län som säger tvärnej är Stockholm, anförda av moderaterna.

Jan-Åke Björklund sade att ovissheten om vad som ska hända med regionfrågan har präglat hans arbete.

– Många frågar sig om det är meningsfullt att lägga krut på detta innan man vet om det blir något av det. Så gott som alla vill att man ska gå vidare i regionfrågan och det samlade beskedet är att något måste göras nu. Händer inget, är det många som kommer att bli väldigt besvikna, sade Jan-Åke Björklund, som själv nu lämnar hetluften och återgår till ett liv som pensionär.

Läs hela rapporten på regeringens hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev