Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regler om import tolkas olika

Publicerad: 2 augusti 2010, 12:11

Läkemedelsgrossisten Tamro säger nej till att leverera vissa parallellimporterade läkemedel till aktörer som inte har särskilda avtal med tillverkaren. Tveksamt, anser Läkemedelsverket.


Efter omregleringen av apoteksmarknaden har apoteksaktörerna fri förhandlingsrätt gentemot läkemedelstillverkare när det gäller inköpspriser för parallellimporterade originalläkemedel. Bland de första att sluta ett sådant avtal var Apoteksgruppen och importören Cross Pharma.

Nu rapporterar nyhetsbrevet Pharma Online att distributören Tamro har nekat att leverera ett av de berörda läkemedlen från Cross Pharma till en annan apoteksaktör som saknar särskilt avtal. Agerandet är ett sätt att anpassa sig till de nya reglerna, uppger Tamros vd Hans Wahlén för Pharma Online.

Liknande situationer har uppstått även i andra fall, och Läkemedelsverket har fått in flera frågor från apoteksanställda om vilka regler som gäller.

Läkemedelsverkets principiella inställning är att en distributör är skyldig att leverera samtliga läkemedel i utbudet till alla apoteksaktörer. Tamro har fått fram till den 23 augusti på sig att förklara sitt agerande. Därefter kommer Läkemedelsverket att fatta ett beslut om vad som gäller.

Relaterat material

Avtal mellan kedja och importör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev