lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regler om läkemedelsstudier ses över efter granskning

Publicerad: 3 augusti 2009, 08:57

Efter avslöjandena om att pengar används felaktigt ser Region Skåne över hela sin organisation för läkemedelsstudier.


Som Dagens Medicin har rapporterat tidigare i dag, måndag, har vårdpersonal i Skåne använt forskningspengar från läkemedelsbolag till bland annat restaurangbesök och datorer. Granskningen i Sydsvenskan bekräftar bilden från flera av regionens egna revisionsrapporter. Enligt dem är kontrollen av hur pengarna används för dålig.

För att åtgärda bristerna planerar Region Skåne att förändra sin organisation för läkemedelsstudier. Tanken är att verksamheten ska koncentreras till ett regionalt bolag eller till en speciell enhet vid ett av de två universitetssjukhusen.

Nu lovar politiker från båda blocken att förändringen ska sätta stopp för julbord och påskbufféer.

– Förhoppningsvis får vi genom ett mer strukturerat och centraliserat system bättre kontroll på hur de här pengarna används, säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m) till Sydsvenskan.

– Jag kommer att titta noga på om förslaget täcker upp så att det inte längre går att exempelvis köpa mobiltelefoner eller ordna personalfester för de här pengarna. Det måste naturligtvis stoppas, säger regionstyrelsens andre vice ordförande Uno Aldegren (s).

Relaterat material

Sjukhusanställda använde forskningspengar till nöjen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev