Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regler om skyddsutrustning lättas

Publicerad: 7 april 2020, 11:18

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), bilden är från ett tidigare tillfälle.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Regeringen ändrar reglerna för vilken typ av skyddsutrustning som får användas till exempel i vården, rapporterar SVT Nyheter. Även utrustning utan CE-märkning kan godkännas, om den ger tillräckligt bra skydd.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Hittills har Arbetsmiljöverket bara godkänt utrustning med så kallad CE-märkning. Men från och med tisdagen lättas reglerna.

Arbetsmiljöverket får i uppdrag av regeringen att ta fram metoder för att snabbt godkänna skyddsutrustning utan CE-märkning, i ett slags snabbspår.

– Vi inför nu ett snabbspår för kvalitetssäkring av personlig skyddsutrustning. Det handlar om att Arbetsmiljöverket får i uppdrag att säkerställa ett förfarande för att även icke CE-märkt personlig skyddsutrustning ska kunna användas av samhällsviktiga yrkesgrupper, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till SVT.

I praktiken innebär det att Arbetsmiljöverket snabbt ska ta fram ett sätt att granska utrustning som i dag inte får användas. Det kan till exempel handla om att kunna göra snabba bedömningar av funktionen, och godkänna dem om de uppfyller säkerhetskraven.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) framhåller att utrustningen fortfarande måste vara säker för användaren och att nivån på skydd inte får sänkas.

Regeringen tar också tillfälligt bort kravet om svensk bruksanvisning för personlig skyddsutrustning.

Socialstyrelsen meddelade på måndagens presskonferens att myndigheten har avstått från flera tänkbara inköp till vården, med hänvisning till oro för kvaliteten. Det är oklart om bedömningarna av de erbjudanden som Johanna Sandwall, Socialstyrelsens krisberedskapschef, talar om kunde ha blivit annorlunda med de ändrade regler som nu aviseras.

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev