Nyheter
Rehabiliterade fick mer sjukfrånvaro
Publicerad: 14 december 2012, 14:28
Multimodal rehabilitering mot smärta ökade sjukfrånvaron. Det visar en ny rapport till regeringen.
Däremot verkade kognitiv beteendeterapi, KBT, minska sjukfrånvaron vid lättare psykiska problem.
Rapporten har gjorts av IFAU, institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, och inspektionen för socialförsäkringen. De fick i våras uppdraget av regeringen att utvärdera olika insatser som gjorts inom den så kallade rehabiliteringsgarantin som infördes 2008. Den handlar om att personer med psykisk ohälsa ska få KBT, och att personer med icke specifik smärta i rygg, nacke och skuldror ska få multimodal rehabilitering, som är en kombination av psykologiska insatser, träning och andra metoder.
Syftet med rehabiliteringsgarantin var att minska och förebygga sjukskrivningar, men metodernas effekter har varit omdiskuterade.
Den nya utvärderingen omfattar alla som deltagit i rehabiliteringsgarantin i Region Skåne mellan januari 2010 och juni 2011. De jämfördes med personer som inte fått rehabinsatser.
De som inte var sjukskrivna då behandling med KBT inleddes hade 26 procent lägre sjukfrånvaro. Även läkemedelsanvändningen hade minskat. Bland de som var sjukskrivna från början sågs dock ingen effekt av KBT på sjukfrånvaron, men behovet av läkemedel minskade även här.
För multimodal rehabilitering beskrivs resultaten som nedslående . Efter ett års behandling hade dessa patienter ökad sjukfrånvaro och läkemedelsförskrivningen var oförändrad.
Bland de som var sjukskrivna från början hade sjukfrånvaron ökat med hela 60 procent.
Varför vet rapportförfattarna inte, men en möjlig förklaring som de för fram är inlåsningseffekter , där väntetiderna mellan de olika behandlingarna gör att personerna inte har möjlighet att arbeta.
Utvärderingen kommer fortsätta för att se effekten på längre sikt.
HANNA ODELFORS