Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rehabilitering för strokedrabbade vann Sjukvårdens IT-pris

Publicerad: 5 december 2007, 15:31

Rehabilitering för strokedrabbade vann Sjukvårdens IT-pris

Ett dataspel som rehabiliterar strokepatienter med virtual reality, robotteknik och telemedicin vann Sjukvårdens IT-pris 2007. Den 5 december avgjordes den stora jubileumsfinalen i Dagens Medicins och Computer Swedens IT-tävling på Berns salonger i Stockholm. Segraren får 75 000 kronor.

Ämnen i artikeln:

Rehabilitering

– Det är en högteknologisk lösning med starkt patientfokus. Patienten stimuleras att träna i hemmet, vilket leder till en effektivare rehabilitering. Dessutom är det lättanvänt och kostnadseffektivt, konstaterade Lars Gatenbeck, läkare och juryns ordförande, när han korade vinnaren tillsammans med Dagens Medicins och Computer Swedens chefredaktörer, Per Gunnar Holmgren och Johan Hallsenius.

Det vinnande bidraget bygger på virtuella dataspel. Patienten utrustas med 3D-glasögon och styr sedan spelen med sin svaga hand, med hjälp av en liten robotarm, en så kallad haptisk enhet. Med hjälp av den haptiska tekniken får patienten en känsla av att hon eller han rör vid de virtuella föremålen, och tränar på så sätt motorik, koncentration och uppmärksamhet.

Datorn registrerar exakt hur patienten använder handen, och denna information sparas i en databas där medicinsk personal kan följa patientens framsteg. Spelens svårighetsgrad anpassas automatiskt efter patientens framsteg. Systemet kan användas både på kliniker och i patientens hem.

Det ligger flera års forskning bakom tekniken, som har utvecklats vid Mednet på institutionen för biomedicin på Göteborgs universitet. Flera aktörer har deltagit i samarbetet, däribland institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet, enheter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset, Fyrbodalinstitutet och företaget Curictus AB.

Juryns bedömning är att det vinnande bidraget har en stor utvecklingspotential, eftersom det kan anpassas även till andra patientgrupper, till exempel personer med en CP-skada.

Andra pris i Sjukvårdens IT-pris går till en tjänst som samordnar vårdplaneringen mellan två landsting och tre kommuner. Tjänsten underlättar samarbetet mellan olika vårdgivare och ökar säkerheten för patienter som bor i ett län och får sjukhusvård utanför länsgränsen. I projektet samarbetar Örebro läns landsting och Landstinget i Värmland, tillsammans med Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner, Carema Närvård AB samt TietoEnator.

– Projektet har på ett föredömligt sätt löst problemen med säker informationsöverföring mellan olika län, anser juryn. De olika aktörerna har enats om gemensamma rutiner och vidareutvecklat den befintliga tekniken, vilket leder till snabbare handläggning av utskrivningsklara patienter.

Tredjepristagaren är ett elektroniskt dokumentarkiv, EyeDoc, som gör det lättare att hantera till exempel standardiserade vårdplaner. EyeDoc-arkivet, som innehåller lösningar för datafångst, workflow, integration och lagring, har utvecklats av företaget Gain IT. Det har nyligen börjat användas i bland annat Västra Götalandsregionen.

En smart lösning med ett tilltalande gränssnitt där man kombinerar olika tekniker på ett nytt sätt, tycker juryn. Det förväntas leda till mindre dubbelarbete och sänkta kostnader för sjukvården.

Det blir prispengar även för andra- och tredjeplatsen i Sjukvårdens IT-pris – utbildningsstipendier på 15 000 respektive 10 000 kronor. Dessutom delar juryn ut ett hedersdiplom till Årets idé. Det går till ett projekt för snabb hjälp vid hjärtstopp utanför sjukhus som har utvecklats av Stockholms prehospitala centrum och hjärtkliniken vid Södersjukhuset, i samarbete med Lekab Communication System, Räddningsverket, SOS Alarm och Telia Sonera.

Juryns åsikt är att projektet förenar nytänkande med etablerade tekniker. Det är en lättanvänd lösning med stor förväntad nytta, även om det ännu inte prövats i större skala.

Fakta

Sammanlagt var 49 bidrag nominerade till Sjukvårdens IT-pris 2007. Tre utsågs till finalister och fick presentera sina projekt inför en publik på cirka 200 personer på Berns i Stockholm i samband med seminariet IT i sjukvårdens tjänst som arrangerades av Dagens Medicin och Computer Sweden onsdagen den 5 december. Sjukvårdens IT-pris firar i år tioårsjubileum och har sponsrats av Capio Sjukvård Norden, Carelink, HP, KK-stiftelsen, Microsoft, Telenor, Vinnova och Vårdalstiftelsen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev