Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rehabilitering minskade dödligheten efter infarkt

Publicerad: 1 oktober 2007, 16:11

Rehabilitering efter exempelvis en hjärtinfarkt kan både minska risken för depression bland dessa patienter, men också ökad dödlighet som kan kopplas till depression. Det visar en studie som publiceras i tidskriften The American Journal of Medicine.


Depression efter större kranskärlshändelser är kopplat till en ökad dödlighet. Därför har forskare vid Ochsner Medical Center, New Orleans, USA, genomfört en studie för att undersöka om denna ökade dödlighet kan minska med hjälp av hjärtrehabilitering och träning.

I studien utvärderades 522 patienter som deltog i hjärtrehabilitering efter en kranskärlshändelse, samt en kontrollgrupp med 179 patienter som inte fick denna rehabilitering.

Studien visar att förekomsten av depressiva symtom minskade med 63 procent hos de patienter som genomgick rehabiliteringsprogrammet. Hos dessa sågs dessutom 73 procent lägre mortalitet, jämfört med dem som inte genomförde rehabiliteringsprogrammet.

Minskningen av depressiva symtom och den mortalitet som hade samband med depression var kopplat med förbättring av den fysiska konditionen. Liknande förbättringar sågs dock även bland personer med liten eller måttligt förbättrad fysisk kapacitet.

American Journal of Medicine 2007; 120: 799-806.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News