Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Rehabkritik mot Försäkringskassan

Publicerad: 15 Februari 2018, 06:48

Patienter med skador i nervsystemet och komplex smärtproblematik får inte en rättssäker bedömning av Försäkringskassan och rehabiliteringen försvåras. Det skriver Svensk förening för rehabiliteringsmedicin i ett brev till regeringen.


Ämnen i artikeln:

Försäkringskassan

I brevet som är riktat till socialminister Annika Strandhäll (S) skriver Svensk förening för rehabiliteringsmedicin att de vill dela med sig av upplevelser från föreningens medlemmar om sjukpenning och sjukersättning för patienter med skador och sjukdomar i nervsystemet och komplex smärtproblematik. Föreningen konstaterar att medlemmarna vittnar om att det har blivit svårare för patienterna att få ersättning från Försäkringskassan.

– Man träffar kollegor överallt som är frustrerade över kontakten med Försäkringskassan, säger Marianne Lannsjö, rehabläkare och ordförande för Svensk förening för rehabiliteringsmedicin.

Enligt föreningen har Försäkringskassan ”naiva föreställningar” om att det skulle finnas gott om ”optimalt anpassade arbetsuppgifter” på arbetsmarknaden. De skriver i brevet att myndighetens bedömning i dag beror mycket på vilken kompetens och erfarenhet enskilda handläggare har om en viss sjukdom. Därmed blir bedömningarna inte rättssäkra enligt föreningen.

I brevet till Annika Strandhäll skriver föreningen ”många gånger är det svårt för den medicinska expertisen att förstå vad Försäkringskassan bygger sina beslut på”. Något som enligt föreningen kan leda till en försvårad samverkan i rehabiliteringsprocessen och leda till att patienten hamnar ”i ett utanförskap mellan olika myndigheter, där ingen tar ansvar till slut”. Därför kräver Svensk förening för rehabiliteringsmedicin nu åtgärder från regeringen för att se till att Försäkringskassan ser över tillämpningen av sina regler.

– Man måste göra något för att återställa förtroendet mellan de intygsskrivande läkarna och Försäkringskassan, säger Marianne Lannsjö.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Försäkringskassan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev