Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rekommendationer om psyksjukdomar klara

Publicerad: 15 maj 2008, 09:08

I dag presenterar Socialstyrelsen sina rekommendationer om sjukskrivningstider för psykiatriska diagnoser.


Det var i oktober förra året som Socialstyrelsen presenterade sitt så kallade försäkringsmedicinska beslutsstöd, med rekommendationer om sjukskrivningstider för en lång rad olika diagnoser.

Men efter att de föreslagna rekommendationerna för psykiatriska diagnoser vållat en oerhört livlig debatt, förlängdes arbetet för just dessa rekommendationer.

Bland det som vållade den mest våldsamma kritiken var bland annat rekommendationen att ingen sjukskrivning över huvud taget skulle komma ifråga för så kallat utmattningssyndrom.

De rekommendationer som i dag offentliggjorts har dock ändrats. Nu talar Socialstyrelsen om att svårt utmattningssyndrom kan föranleda sjukskrivning i upp till ett år.

- Att Socialstyrelsen nu landat med hela det omfattande regeringsuppdraget kring sjukskrivningsrekommendationer är viktigt både för patienterna och läkarkåren. Vägen till denna mer nyanserade bild av vad som gagnar patienterna bäst har varit lång. Det beror till stor del på att evidensen, särskilt kring de psykiska diagnoserna, är bristfällig, säger Bo Lindblom, chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen vid Socialstyrelsen, enligt ett pressmeddelande.

Läs rekommendationerna på Socialstyrelsens hemsida

Relaterat material

Ingen sjukskrivning för utmattningssyndrom

Nytt läkarintyg ställer högre krav på sjukskrivande läkare

Start för Socialstyrelsens nya riktlinjer vid sjukskrivningar

Nya riktlinjer kan tvinga läkare att motivera sjukintyg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev