Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rekordår för denguefeber

Publicerad: 28 mars 2013, 11:51

Under 2012 rapporterades 175 fall av denguefeber i Sverige. Det är nytt rekord.


I 57 procent av de 175 fallen av denguefeber som rapporterades i Sverige under 2012 hade patienterna smittats i Thailand. Asien var den kontinent där de allra flesta, 88 procent, smittades. Men svenskar har även smittas i Europa. Under hösten drabbades den portugisiska atlantön Madeira av ett utbrott av denguefeber. Totalt smittades över 2000 personer på Madeira, varav sex personer var svenska turister.

De flesta som smittades av denguefeber var mellan 20 till 50 år. Den största ökningen har skett bland tonåringar och unga vuxna. Smittskyddsinstitutet skriver att det kan bero på att unga oftare reser som backpackers, bor enklare och är bortresta längre. Därmed utsätter de sig för större risker att bli stuckna av myggor som är infekterade med denguefeber.

Även under de tre första månaderna 2013 har rekordmånga fall av denguefeber anmälts, hittills 99 fall. Smittskyddsinstitutet uppmanar svenska turister som besöker områden där denguefeber finns att smörja in sig med myggmedel och sova under myggnät för att undvika att bli smittade genom myggbett.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev