Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Rekordlåg löneökning för AT-läkarna förra året

Publicerad: 21 Februari 2007, 11:34

AT-läkarna var förlorarna i fjolårets löneliga. De lyckades höja sina löner med 1 procent, vilket kan jämföras med distriktsläkarnas lönelyft på i genomsnitt 3,5 procent.


Mellan november 2005 och november 2006 ökade de landstingsanställda läkarnas snittlön med 2,7 procent, från 46 968 kronor till 48 254 kronor i månaden. Det visar färska siffror från Läkarförbundet.

Landets distriktsläkare står som klara vinnare. De lyckades höja sina löner med 3,5 procent och med en snittlön på 55 452 kronor i månaden tjänar de numera mer än överläkarna ute på sjukhusen.

Några som hade det betydligt tuffare i fjol var  AT  -läkarna. Deras löneutveckling stannade på rekordlåga 1 procent, med en höjning från 25 243 kronor till 25 507 kronor i månaden.

– Vi vet inte vad det här kan bero på. Men  AT  -läkarna har haft en bra löneutveckling de senaste åren så det kan vara att arbetsgivarna beslutat att lägga pengar på andra grupper. Vi vet också att det har blivit svårare att få  AT  – det är möjligt att det har bidragit till att lönerna har stagnerat det sista året, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

AT -läkarnas tariffavtal, med centralt beslutade lönenivåer, skrotades 2004. Målet var differentierade löner och en bättre löneutveckling. Men i praktiken har arbetsgivarna hittills visat litet intresse för lönesamtal och individuell lönesättning. Bland annat har de hävdat att  AT   -läkarna ofta har samma bakgrund och begränsad erfarenhet och att det därför är svårt att bedöma dem individuellt.

Lite större ökning för kvinnor
Lönestatistiken för 2006 visar också att manliga läkare fortfarande tjänar mer än kvinnliga. De kvinnliga läkarna hade visserligen en något bättre löneutveckling – men trots det ökade skillnaden med 100 kronor mellan 2005 och 2006. Kvinnornas snittlön landade på 45 384 kronor per månad, vilket är 5 314 kronor mindre än för de manliga läkarna. En delförklaring är att det finns fler män bland cheferna och överläkarna och att detta drar upp lönenivåerna. Men det finns också stora skillnader inom de olika befattningsgrupperna. Den största skillnaden finns bland distriktsläkarna, där männen tjänar 2 074 kronor mer än kvinnorna.

– Det är ledsamt när man ser att ingenting händer. Vi har haft jämställda löner högst på agendan både vid de centrala och de lokala förhandlingarna under flera år. Vi måste försöka hitta något sätt att komma tillrätta med detta, men i dagsläget kan jag inte säga vad vi kommer att yrka på i avtalsrörelsen, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Senast den 31 mars ska Läkarförbundet lämna sitt avtalsyrkande till Sveriges Kommuner och Landsting. Förbundet har skickat ut ett förslag på remiss till delföreningarna. Vad som står i detta vill Eva Nilsson Bågenholm inte avslöja – men hon säger att förbundet inte är nöjt med utfallet under de senaste åren. Hon har tidigare också sagt att hon tror att det är dags att återgå till ett avtal med lägstanivåer för löneökningarna, se Dagens Medicin nr 5/07.

Besvikelse efter svaga lokala lönerevisioner för läkare

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev