Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rekordmånga anmälningar till Ansvarsnämnden

Publicerad: 24 oktober 2007, 06:18

Patienterna fortsätter att klaga på sjukvården – särskilt i höstrusket. I år ökar antalet anmälningar till HSAN rekordartat och väntas göra en ny toppnotering.


En solig sommardag kommer ungefär fem anmälningar. En ruggig oktoberdag uppemot 30. Just nu är det högsäsong för Hälso- och sjuk­vårdens ansvarsnämnd. Och i år väntas antalet anmälningar totalt sett slå rekord igen. När året är slut väntas 4 500 anmälningar ha kommit in, en ökning med 400 stycken sedan i fjol. Trenden bekräftar en utveckling som pågått ända sedan HSAN startade – i takt med att folk blir mer ifråga­sättande klagar de mer. Särskilt när det mesta är grått.

– Det är mycket psykologi i det här. Vi har alltid en topp i oktober–november när livet är motigt i största allmänhet, säger Lars-Åke Johnsson, ställföreträdande generaldirektör för HSAN.

Måndagar är också en stor anmälningsdag. Under helgerna finns det tid för tankar och brevskrivande. En annan sak som får det att rassla till hos HSAN är politiska utspel och annan uppmärksamhet i medierna.

– När Kjell Asplund på Social­styrelsen förra året sade att 4 000 dör i onödan fick vi en topp. Det märktes direkt, även om han sedan tog tillbaka det, säger Bo Andersson, handläggare på HSAN.

Det är andra året i rad som anmälningarna ökar kraftigt. Men allt färre anmälningar kommer från Social­styrelsen. För två år sedan gjorde tillsynsmyndigheten 100 anmälningar, förra året 60 och hittills i år har bara 14 anmälningar kommit in. Förändringen beror på att Socialstyrelsen sedan i fjol fokuserar på systemfel inom vården i stället för enskilda fel och brister.

I somras startade patientsäkerhetsutredningen som bland annat ska se över HSAN och hur missnöjet inom vården ska hanteras. Lars-Åke Johnsson sitter med i utredningen som expert och vill därför inte i nuläget komma med förslag på förändringar, men säger att man tittar på Danmark och Norge för att få inspiration.

– I Danmark kan till exempel legitimationen dras in delvis genom vissa inskränkningar, säger han.

De flesta anmälningarna till HSAN, 75 procent, gäller läkare. Utöver det gör myndigheten ingen uppdelning i olika specialiteter. Trots att anmälningarna ökar, blir det inte fler fällningar, de ligger kvar runt 360 stycken per år.

– Det beror på att patienterna har lite svårt att avgöra vad som har betydelse för patientsäkerheten. Som lekman kan man reagera mot bristande bemötande, men det och långa väntetider på vårdcentralen är inget vi i Ansvarsnämnden prövar, säger Lars-Åke Johnsson.

Trots ökad arbetsbörda har HSAN inte fått ökade resurser på flera år. Därför försöker myndigheten arbeta effektivare och har bland annat blivit tuffare mot dem som skickar in bristande anmälningar. Tidigare begärdes kompletteringar in, nu avvisas i stället ofullständiga anmälningar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev