Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rekordresultat ger Apoteket AB råg i ryggen

Publicerad: 3 februari 2017, 09:13

Apoteket AB gör sitt bästa resultat sedan omregleringen och överträffar sitt mål på en rörelsemarginal på 3 procent. Men utdelningen till ägaren staten minskar kraftigt.


Enligt kedjans bokslutskommuniké för 2016 uppgick rörelseresultatet till 687 miljoner kronor, vilket ska jämföras med 469 miljoner kronor 2015. Rörelsemarginalen ökade från 2,4 till 3,4 procent, vilket innebär att kedjans långsiktiga mål på 3 procent nu överträffats.

– Den viktigaste faktorn är att vi har en försäljningstillväxt på ett flertal områden. Den största procentuella tillväxten har vi i vår e-handel som har ökat med 30 procent. Vi har också ökat mycket i butiksförsäljningen, vilket är betydelsefullt eftersom det fortfarande är vår största försäljningskanal, säger Carl Tersmeden, tf ekonomidirektör, till Dagens Apotek.

Den största procentuella tillväxten har vi i vår e-handel som har ökat med 30 procent. – Carl Tersmeden

Försäljningen ökade från 19,6 miljarder kronor till 20,3 miljarder kronor.

Förra året beslutade Apoteket AB om att dela ut 1,1 miljarder kronor till staten. I år föreslår företagets styrelse en utdelning på 300 miljoner kronor.

Varför minskar ni utdelningen kraftigt?

– Förra årets utdelning var exceptionellt stor. Vi kunde ge en så hög utdelning eftersom vi hade mycket eget kapital och en väldigt låg skuldsättningsgrad. Nu ger vi en utdelning som mer står i proportion till årets vinst.

Av bokslutskommunikén framgår att kedjan har öppnat 13 nya apotek under året. Företaget har också köpt åtta, sålt fyra och stängt två apotek.

Enligt Carl Tersmeden ska Apoteket AB fortsätta nyetablera och även satsa på att modernisera befintliga apotek.

– Vårt rörelseresultat är det bästa sedan vi blev konkurrensutsatta, vilket ger oss råg i ryggen och gör att vi kan fortsätta utveckla våra apotek, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev