Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Religiösa läkare gör mindre för de fattiga

Publicerad: 31 Juli 2007, 13:57

En amerikansk studie visar att läkare som är religiösa i mindre utsträckning än icke religiösa läkare arbetar för fattiga patienter med dålig tillgång till hälso- och sjukvård.


De flesta religioner uppmanar sina anhängare att hjälpa sina mindre bemedlade medmänniskor. Trots detta visar den aktuella studien, publicerad i tidsskriften Annals of Family Medicine, att religiösa läkare i mindre utsträckning arbetade med fattiga patienter än icke religiösa kollegor.

I studien, som genomförts vid University of Chicago och Yale New Haven Hospital i USA, har drygt 1 000 läkare fått svara på frågor om sin religiositet och om de arbetade med fattiga patienter utan normal tillgång till tillräcklig vård.

Av de läkare som såg sig själva som religiösa angav 31 procent att de arbetade med fattiga patienter. Av de läkare som angav att de var ateister, agnostiker eller saknade religion angav 35 procent att de arbetade med fattiga.

– Det här kom som både en överraskning och en besvikelse. De kristna, judiska, muslimska, hinduiska och buddhistiska skrifterna uppmanar alla till att läkare ska ta sig an de fattiga, och en stor majoritet av religiösa läkare anger sitt yrkesval som ett kall. Trots detta kom vi fram till att religiösa läkare inte var mer benägna att arbeta med fattiga patienter än sina sekulära kollegor, säger en av författarna, professor Farr Curlin, i en kommentar till studien.

Annals of Family Medicine 5:353-360 (2007)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev