Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Remisser utomläns fördyrade vård

Publicerad: 24 juni 2014, 08:33

Samverkan brister mellan vissa specialister i Kalmar och regionvården blir onödigt dyr, enligt revisorer.


Revisionsföretaget PwC har granskat hur den interna kontrollen fungerar när patienter vårdas utanför Landstinget i Kalmar län.

En slutsats är att patienter ibland i onödan skickas till den dyrbarare vården vid Universitetssjukhuset i Linköping, US.

Enligt Anders Björkman, ordförande för landstingets revisorer, borde kostnader kunna sänkas genom förbättrad samverkan och kommunikation om vilka specialister och behandlingar som kan utföras i landstingets egen regi.

Men ett område utmärker sig för goda rutiner och det är onkologin. Där har man, enligt revisorerna, gjort det tydligt vilka behandlingar som ska utföras inom landstinget och vilka som ska remitteras.

Ansvaret för budget och uppföljning är överlag otydlig, skriver revisorerna. Dagens budgetmodell kan locka till att hålla nere en kliniks kostnad och i stället remittera en patient till US. Det beror på att kostnaderna bokförs centralt på respektive sjukhus.

Mellan 2012 och 2013 ökade Kalmars kostnader för region- och utomlänsvården markant, från 379 miljoner kronor till 429 miljoner. Delvis beror det på att landstinget har haft fler svårt sjuka patienter med komplicerade behandlingar och därmed högre kostnader.

Landstingsstyrelsen får nu tid på sig fram till i november för att rapporterna vilka förbättringar som gjorts efter granskningen.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev