Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Renat blod minskade komplikationer efter hjärtkirurgi

Publicerad: 24 oktober 2007, 15:26

Vid hjärtkirurgi ges det blod som förloras ofta tillbaka till patienten. Genom att rena blodet i så kallad cell saver kan risken för försämrade kognitiva funktioner efteråt minskas. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Circulation.


Mikroembolisering, små blodproppar, som kan drabba hjärnan vid hjärtkirurgi då patientens andning och cirkulation kopplas bort, kan leda till att patienterna får försämrade kognitiva funktioner.

För att minska behovet av blodtransfusioner får patienten ofta rutinmässigt tillbaka det blod som förlorats och samlats upp i samband med ingreppet.

Forskare vid University of Toronto, Kanada, har   genomfört en studie för att undersöka om behandling av dessa blodförluster med så kallad cell saver kan minska emboliseringsprocessen i blodet, och därmed minska risken för negativ påverkan på de kognitiva funktionerna.

Vid användning av cell saver tas bland annat fettpartiklar, cytokiner och aktiverade koagulationsfaktorer bort från blodet.

I studien ingick 226 äldre patienter som genomgick ett bypassingrepp i hjärtat. De fick antingen behandling av sina blodförluster med cell saver, eller så fick de delta i en kontrollgrupp där blodförlusterna gick tillbaka till patienterna utan behandling.

Studien visar att 6 procent av dem som fick blod som hade behandlats i så kallad cell saver drabbades av försämrad kognitiv förmåga, jämfört med 15 procent av patienterna i kontrollgruppen, sex veckor efter ingreppet.

Forskarna anser därmed att behandling av blodförluster i så kallad cell saver kan resultera i kliniskt signifikant minskning av negativ kognitiv påverkan efter hjärtkirurgi. De anser dessutom att fynden stöder den kliniska betydelsen av embolisering, blodproppsbildning, vid operationer då hjärta och lungor kopplas ur.

Circulation 2007; 116: 1888-1895

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev