Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Reservkraftprov slog ut datorsystem

Publicerad: 22 maj 2014, 12:12

Datorsystemet vid Skånes universitetssjukhus i Malmö drabbades i morse av ett fel som gav problem att komma åt journaler, operera och göra undersökningar.


Haveriet slog ut datorerna på sjukhusen i Malmö och Trelleborg och mot  vårdcentralerna i Malmö där även telefonerna tystnade, skriver  Sydsvenskan.

Det var när man genomförde ett reservkraftsprov på  sjukhuset i Malmö i morse, som felet uppstod, förklarar Jurko Zoric,  divisionschef för it och medicinsk teknik i Region Skåne. Vid ett sådant  prov är systemet utan spänning i 20–23 sekunder. Fungerar allt som det  ska går systemet igång direkt igen när spänningen släpps på, men några  servrar, bland annat den för IP-adresser, gick ned utan att komma igen.

–  Syftet är att upptäcka saker som inte fungerar. Nu kommer vi att göra  en händelseananalys tillsammans med våra leverantörer på Tieto som  driftar servrarna, och komma fram till vad som behöver åtgärdas, säger  Jurko Zoric till Dagens Medicin.

I östra delen av Region Skåne  har man IP-telefoni och digitala växlar, vilket gjorde att även  telefonerna slutade fungera på sjukhus och vårdcenrtaler. Eftersom Malmö  delar system med Lasarettet Trelleborg, påverkades även det.

Mellan  kl 6 och 8.30 var tekniken satt ur spel och sjukhuset i Malmö försatt i  stabsläge. Då gick man över till manuella rutiner, till exempel papper  och penna. Strax före lunch i dag avblåstes stabsläget och personalen  gick tillbaka till vanliga rutiner.

På sjukhuset i Malmö görs  reservkraftprov fyra gånger per år. Förra gången var i februari och då  fungerade allt som det ska, enligt Jurko Zoric.

Relaterat material

Stört telenät drabbade SOS

IT-haveri håller kvar patienter

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev