Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Resistens mot ASA ökar risken för ny infarkt

Publicerad: 22 augusti 2007, 12:45

Patienter som har haft hjärtinfarkt eller kärlkramp och som dessutom har resistens mot acetylsalicylsyra, ASA, kan ha upp till fyra gånger ökad risk att drabbas av en ny hjärt-kärlhändelse, jämfört med dem som svarar normalt på ASA. Det visar en studie från Nederländerna.


Trots att många patienter som har drabbats av en hjärtinfarkt eller kärlkramp, får behandling med ASA finns det en överhängande risk för dem att drabbas av en ny hjärt-kärlhändelse.

För att undersöka denna risk närmare genomförde forskare vid  Universiteit Leiden, Nederländerna, en analys av bland annat 15 studier där fenomenet med laboratorieverifierad resistens mot acetylsalicylsyra hade undersökts. Syftet var att ta reda på vilken klinisk effekt resistensproblematiken kan ha.

Enligt analysen som publiceras i tidskriften Archives of Internal Medicine hade patienterna med laboratorieverifierad resistensutveckling 3,8 gånger ökad risk att åter drabbas av en hjärt-kärlhändelse, jämfört med dem som inte hade laboratorieverifierad resistens.

I studierna varierade doserna med acetylsalicylsyra från 80 till 1500 milligram dagligen. Oftast användes dock doser på 80 till 325 milligram dagligen. Förekomsten av laboratorieverifierad resistens mot acetylsalicylsyra i de olika studierna varierade från 5 till 65 procent av deltagarna.

Forskarna anser med anledning av resultaten att uppvisad resistens mot acetylsalicylsyra i laboratorieprover också har en klinisk relevans.

Archives of Internal Medicine 2007; 167: 1593-1599

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev