Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Respekten för ambulansen borta

Publicerad: 4 augusti 2006, 10:10

I Nyköping har det i det närmaste blivit en sport bland vissa ungdomar att stå i vägen för ambulanser på utryckning.


Ambulanspersonalen i Nyköping upplever att många ungdomar slutat att respektera ambulansens blåljus. I stället för att skynda sig över gatan verkar många se det mer eller mindre som en sport att sakta ner och hindra utryckningen. Speciellt märks detta under lönehelger, och inte minst nu när karnevalen i Nyköping pågår, med många berusade ungdomar i rörelse.

- Vid exempelvis krogstängningar då vi ska hämta någon, kan människor helt medvetet ställa sig i vägen för vår utryckning och försena omhändertagandet. Man har ingen respekt för ambulansen längre, säger Roger Delerud, administrativ stationschef vid ambulansstationen i Nyköping.

Roger Delerud menar att detta i kombination med att ambulanspersonalen upplever att de i sitt arbete allt oftare utsätts för hot och våld visar på ett oroväckande samhällsklimat.  - Numera måste vi hela tiden tänka på att hålla ryggen fri när vi är ute, säger han.

Arbetsmiljöverket gjorde i våras en inspektion av ett stort antal ambulansstationer och akutmottagningar i landet. Där konstaterades att en tredjedel av vårdpersonalen utsatts för hot eller våld i sitt arbete, och att det på många håll fanns stora brister i arbetsmiljön avseende förebyggande åtgärder mot hot och våld.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News