Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Restaurangpersonal mår bättre efter rökförbud

Publicerad: 30 november 2005, 11:31

RIKSSTÄMMAN. Det rökförbud på barer och restauranger som infördes den 1 juni i år har haft klart positiva effekter på personalens hälsa. Men lungfunktionen har inte påverkats, konstaterar lungläkaren Göran Boëthius från Östersund, vid ett föredrag på Riksstämman i dag.


I maj 2005, det vill säga en månad före rökförbudet, mätte Göran Boëthius och hans kollegor med hjälp av "samlardosa" hur mycket tobaksrök 91 personer exponerades för på nio olika orter i Sverige. Alla arbetade på restauranger, barer eller i bingohallar. Personerna fick också svara på frågor och föra dagbok. I september i år, det vill säga tre månader efter rökförbudet, upprepades undersökningarna.

Den nikotinmängd som personalen enligt mätningarna blev utsatt för före förbudet uppmättes till 8,97 mikrogram per kubikmeter bland de 58 personer som var icke-rökare. I september var motsvarande siffra endast 0,67 mikrogram.

Lungfunktionen, mätt med spirometri, påverkades inte av förbudet. Men förekomsten av symtom från luftvägarna minskade drastiskt. Före förbudet rapporterade mer än hälften att de hade en irriterad hals, att jämföra med knappt 30 procent efter förbudet. Före förbudet uppgav nästan 70 procent att de led av  rinnande näsa, en siffra som efter förbudet hade sjunkit till cirka 40 procent.

Det fanns också ett klart dos-respons-förhållande mellan mängden nikotin och antal symtom. Mycket nikotin, många symtom, och vice versa.

- Den första undersökningen utfördes i maj, det vill säga en tid med mycket pollen i luften. Kan inte det ha påverkat andelen uppmätta symtom? frågade en uppmärksam deltagare.

- Det är möjligt. Det är en av anledningarna att vi ska mäta en tredje gång, i maj 2006, svarade Göran Boëthius.

En annan lyssnare undrade om inte bevisningen mellan passiv rökning och påverkan på lungfunktionen är lite väl klen. Att det egentligen inte finns några vetenskapliga belägg för att passiv rökning skulle kunna leda till en sämre lungfunktion.

- Studierna är få, det stämmer. Men samtidigt vet vi att lungfunktionen påverkas från de studier som gjorts i Kalifornien i USA och Norge, som förbjöd tobaksrök på restauranger och barer mycket tidigare än Sverige, säger Göran Boëthius.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev