Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Resultat av genetisk kartläggning förvånar forskare

Publicerad: 11 februari 2011, 12:31

Resultat av genetisk kartläggning förvånar forskare

Nordsvenskarnas och sydsvenskarnas genetiska uppsättningar skiljer sig oväntat mycket, enligt forskare bakom en ny kartläggning.


Människor från nord och syd i Sverige är inte så nära besläktade som man hittills trott. Den slutsatsen drar forskare från Sverige och Finland som analyserat förekomsten av mer än 350 000 genvarianter hos 1 525 svenskar.

Enligt kartläggningen finns det en genetisk gradient från söder till nor, som enligt forskarna gör den svenska befolkningen betydligt mer genetiskt heterogen än många befolkningsgrupper i Centraleuropa.

Bland invånarna i södra Sverige är de lokala skillnaderna mindre påtagliga, medan de är betydligt större i Västerbotten och Norrbotten.

– Sannolikt beror detta på att människorna har levt mer isolerade i de norra delarna av landet, säger Per Hall, professor vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

I kartläggningen ingår också ett referensmaterial från 3 212 finländare, britter, tyskar och ryssar. Forskarna konstaterar att svenskarna, i synnerhet sydsvenskarna, är mer nära släkt med tyskar och britter än med finländare.

– Trots att Sverige och Finland var ett och samma rike i flera hundra år, verkar svenskarna och finnarna knappt ha hoppat i säng med varandra, säger Per Hall.

Resultaten i studien kan användas för att möjligen förklara skillnader i utbredning av vissa sjukdomar, till exempel magcancer, som är vanligare i norra Sverige än i södra delen av landet.

– Våra fynd innebär att man också måste vara mycket försiktigare när man gör analyser av olika riskgener för sjukdomar. Om vi försöker studera vilka genvarianter som särskiljer kvinnor med bröstcancer i Skåne måste vi jämföra med friska kvinnor från Skåne och inte från Norrland, säger Per Hall.

Studien publiceras i tidskriften Plos One.

Läs hela originalstudien:

Plos One, publicerad online den 9 februari 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev