Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Resultat i hörseltest kopplas till plötslig spädbarnsdöd

Publicerad: 27 Juli 2007, 11:35

Sämre resultat vid hörselscreening kan vara en gemensam nämnare för barn som senare dör av plötslig spädbarnsdöd, enligt en ny amerikansk studie.


Trots intensiv forskning är det ännu okänt vad som ligger bakom plötslig spädbarnsdöd. Amerikanska forskare har nu funnit ett möjligt samband mellan innerörats funktion och risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd. Resultaten publiceras i tidskriften Early Human Development.

I studien jämfördes resultat från hörselscreening av 31 spädbarn som senare dött i plötslig spädbarnsdöd med resultat från lika många matchade kontroller som överlevde första levnadsåret. Vid hörselscreeningen användes en metod kallad TEOAE, transient evoked otoacoustic emission, där innerörat stimuleras av klickljud inom ett brett frekvensområde. Med känslig apparatur mäts sedan ljudet som hårcellerna i innerörat sänder tillbaks.

Enligt resultaten hade barnen som dog i spädbarnsdöd lägre poäng i testet vid tre olika frekvenser på höger öra jämfört med de friska kontrollerna. Skillnaden var statistiskt signifikant.

Forskarna bakom studien spekulerar i att sambandet beror på att hårcellerna skulle kunna bidra till att återuppta andningen vid andningsstillestånd. Barn med skadade hårceller skulle enligt denna teori få sämre kontroll över andningen och därmed ha högre risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd.

En svaghet i den aktuella studien är att den bygger på retrospektiva data, påpekar forskarna. De har heller inte kunnat ta hänsyn till om barnen som dog i plötslig spädbarnsdöd sov på mage eller rygg eller om de exponerats för rökning.                       Early Human Development, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev