Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Reumaläkemedel får breddat användningsområde

Publicerad: 3 oktober 2017, 07:46

Personer med jättecellsarterit drabbas ofta av huvudvärk och svårt att tugga.

Foto: Thinkstock

Ett läkemedel som används vid reumatoid artrit har fått godkänt som tilläggsbehandling vid jättecellsarterit.


Det är det biologiska läkemedlet Roactemra (tocilizumab) som i förra veckan godkändes för behandling av jättecellsarterit i tillägg till kortison.

– Det här är det första biologiska läkemedlet som godkänts för jättecellsarterit. Det här är ett stort framsteg som ger oss bättre möjligheter att behandla vissa patienter, framför allt dem med uttalad inflammation, snabba återfall och stor risk för allvarliga biverkningar av kortison, säger Carl Turesson, adjungerad professor vid Lunds universitet och överläkare inom reumatologi vid Skånes universitetssjukhus.

Läkemedlet är en antikropp mot interleukin-6 receptorn som varit godkänt för behandling av reumatoid artrit sedan 2009.
– Det är positivt att det är ett preparat som vi känner till sedan innan men samtidigt blir det en ny och äldre patientgrupp som gör att vi bör vara försiktiga, säger Carl Turesson.

Jättecellsarterit är en autoimmun sjukdom som ger inflammationer i artärerna, främst i huvud, nacke, aorta och aortabågsartärer. Den som drabbas får ofta huvudvärk, svårighet att tugga och ömhet i skalpen. Omkring 2 000 personer drabbas varje år i Sverige av sjukdomen.

Tills nu har patienterna behandlats med kortison men studier har visat att patienter har kunnat sluta med kortison efter sex månader efter att de också fått tocilizumab. Till grund för godkännandet ligger en studie som publicerats i New England Journal of Medicine.

Relaterat material

Läkemedel reumatism blir lättare att ta

Roactemra var bättre än Humira

Lågt intresse för plågsam sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev