Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Reumatiker hade ökad risk att vårdas för psykiska problem

Publicerad: 6 maj 2008, 12:52

Personer med reumatiska åkommor har en förhöjd risk att drabbas av psykiatriska sjukdomar. Det visar en studie från Karolinska institutet som inkluderar hela Sveriges befolkning.


Det är känt att reumatiska sjukdomar har en negativ inverkan på den mentala hälsan. Men det är nu första gången som sambandet mellan reumatiska sjukdomar och risken för de vanligaste psykiatriska störningarna har undersökts i ett helt lands befolkning.

Studien inkluderade samtliga svenska patienter som vid något tillfälle mellan 1973 och 2004 varit inlagda på sjukhus för reumatorid artrit, systemisk lupus erythematosus, SLE, eller ankyloserande spondylit, liksom alla individer som lagts in för en psykiatrisk störning under samma period.

Resultaten, som presenteras i majnumret av tidskriften Archives of General Psychiatry, visar att individer med en reumatisk sjukdom generellt sett hade en ökad risk för psykiatriska störningar jämfört övriga befolkningen.

Patienter med SLE eller ankyloserande spondylit hade större risk att drabbas än patienter med reumatoid artrit. Bland annat hade män med SLE och reumatoid artrit runt 2,4 respektive 1,5 gånger högre risk att drabbas jämfört med normalbefolkningen, medan motsvarande siffra för kvinnor var 2,2 respektive 1,4. Patienter med SLE hade dessutom en förhöjd risk för demens och delirum.

Forskarna, under ledning av Kristina Sundquist vid Karolinska institutet i Huddinge, anser att personal som vårdar reumatiker bör vara medvetna om att dessa patienter löper ökad risk att utveckla neuropsykiatriska sjukdomar, och att vissa undergrupper är med sårbara än andra.

Archives of General Psychiatry 2008;65:501-507

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev