Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Reumatiker hjälpta av tidig TNF-behandling

Publicerad: 12 juni 2008, 15:13

EULAR 2008 Patienter som nyligen fått reumatoid artrit har större nytta av TNF-alfahämmaren infliximab än av mer traditionella mediciner. Det visar en stor svensk studie, Swefot, som presenteras i dag, torsdag.


I studien ingår 487 patienter med tidig reumatoid artrit. De hade inte haft symtom i mer än ett år och behandlades på 15 reumatologenheter i Sverige.

Alla fick först det äldre läkemedlet metotrexat, men 258 svarade inte tillräckligt bra på denna behandling. Dessa patienter randomiserades till att efter tre-fyra månader dessutom få antingen Remicade (infliximab) eller äldre antireumatiska preparat, Sulfasalazin och Plaquenil.

- Det här är första gången man har gjort en studie av denna typ av läkemedel där man har jämfört en ny medicin med tillägg av äldre etablerade mediciner, i stället för att jämföra med placebo. Det gör studien mer kliniskt relevant när vi ska välja mellan olika alternativ, säger Ronald van Vollenhoven, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och medlem i styrgruppen för Swefot.

Resultaten presenteras i dag, torsdag, på den stora reumatologkongressen EULAR i Paris.

Patienterna följdes upp och sjukdomsaktiviteten mättes med en vedertagen skala, DAS. Efter tolv månader hade 26 procent av dem som fått de äldre läkemedlen uppnått god terapeutisk respons, jämfört med 42 procent i gruppen som fått TNF-alfahämmaren. Skillnaden kunde kopplas till att fler av dem som fått de äldre läkemedlen hade slutat med behandlingen, eftersom den inte hade fungerat.

- Det finns patienter som klarar sig bra med de äldre läkemedlen, men i det här läget, när patienterna behöver tilläggsbehandling, bör majoriteten få den effektivare behandlingen, anser Ronald van Vollenhoven.

TNF-alfahämmarna är dyra mediciner, kostnaden för en patient kan bli över 100 000 kronor per år. Men det finns samhällsekonomiska vinster med friskare patienter, poängterar Ronald van Vollenhoven.

- I en uppföljning som vi håller på med har vi sett en tydlig tendens att patienterna kommer tillbaka till arbetet i större utsträckning.

I en ny fas av Swefot ska forskarna också testa om det är möjligt att sluta med behandlingen igen hos patienter som är stabila med sin sjukdom, för att på så sätt minska kostnaderna.

Abstract till studien på EULAR 2008

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News