Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Reumatiska höfter opereras inte lika ofta som tidigare

Publicerad: 27 november 2008, 09:14

Reumatiska höfter opereras inte lika ofta som tidigare

Antalet genomförda höftplastiker bland patienter med ledgångsreumatism har minskat, enligt en ny studie som presenteras på Riksstämman. Införandet av biologiska läkemedel kan vara en förklaring.


Forskarna bakom studien har funnit att antalet höftplastiker har gått ned med nästan hälften hos patienter med reumatoid artrit, ledgångsreumatism, efter 2001.

– Vi har haft en känsla av att ledgångsreumatiker har mindre allvarlig sjukdomstutveckling nu än tidigare. Därför ville vi undersöka om det verkligen stämde i en systematisk studie, säger Carl Turesson från Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

Tillsammans med bland andra Korosh Hekmat från samma sjukhus är han en av forskarna bakom studien.

I den har de jämfört RA-registret i Malmö, med ledgångsreumatiker från Malmö-området, med Svenska höftprotesregistret och Svenska knäprotesregistret. Utifrån dessa register har forskarna tagit fram uppgifter om hur många höft- och knäproteser som har utförts på ledgångsreumatiker under perioderna 1998-2001 och 2002-2007.

De valde att jämföra med den senare perioden eftersom det var då biologiska läkemedel, till exempel TNF-hämmare, etablerades som en behandlingsform för ledgångsreumatism.

En orsak till nedgången skulle alltså kunna vara den ökade förskrivningen av biologiska läkemedel. De skiljer sig från tidigare mediciner genom att de riktar sig mot specifika sjukdomsmekanismer.

Kan vara kostnadseffektivt
Men biologiska läkemedel är också dyrare – enbart under 2007 kostade de landstingen 1,3 miljarder kronor.

Enligt Göran Garellick från Svenska höftprotesregistret, som också arbetat med studien, kan preparaten ändå vara kostnadseffektiva om man räknar med andra utgifter för samhället.

– De biologiska läkemedlen kan bland annat leda till att patienterna snabbare får möjlighet att gå tillbaka till arbete, får bättre livskvalitet eller kanske slipper genomföra ledplastiker, säger han.

Enligt Carl Turesson kan även andra förändringar i vården av ledgångsreumatiker ligga bakom minskningen.

– Nu är vi bättre på att behandla patienterna tidigt. Vi använder också äldre läkemedel som metotrexat mer effektivt, säger han.

Studien visar även att knäplastiker har blivit något vanligare bland personer med ledgångsreumatism.

Detta skulle delvis kunna bero på att både antalet knä- och höftplastiker har ökat i befolkningen i stort de senaste åren, enligt Carl Turesson.

I framtiden kommer Malmöforskarna att göra ytterligare analyser av materialet för att ta reda på varför antalet höftplastiker har minskat.

– Vi planerar att studera om det verkligen är biologiska läkemedel eller något annat som har orsakat nedgången, säger Carl Turesson.

Andrea Björkman

» Reumatologi

Torsdagen den 27 november
Poster nr 68
8.00–18.00, hall B
Minskning av antalet höftplastiker vid RA – resultat från en väl definierad population.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev