Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Reumatologi blir kvar som basspecialitet

Publicerad: 21 december 2005, 10:07

Geriatrik, reumatologi och socialmedicin blir basspecialiteter inom den nya indelningen av läkarspecialiteter. Det beslutade regeringen den 20 december.


Den nya indelningen träder i kraft den 1 juli 2006 och består sammanlagt av 56 specialiteter varav 31 basspecialiteter, 23 grenspecialiteter och 2 tilläggsspecialiteter.

Den omdiskuterade urologin blir i enlighet med Socialstyrelsens tidigare förslag en grenspecialitet under kirurgi. Gynekologisk onkologi som föreslogs upphöra blir dock kvar som grenspecialitet under onkologi. Även klinisk fysiologi som av Socialstyrelsen föreslogs inlemmas i basspecialiteten bild- och funktionsmedicin blir nu i stället en grenspecialitet till denna.

I och med den nya uppdelningen förändras kraven för bevis om specialistkompetens. För att bli specialist i en gren- eller tilläggsspecialitet kommer det att krävas bevis om specialistkompetens i den överordnande basspecialiteten.

Ytterligare en förändring som sker inom ramen för den nya indelningen är att det ska bli möjligt för forskarutbildade läkare att tillgodoräkna sig forskarmeriter i sin specialisttjänstgöring. Ännu är det osäkert om det även ska bli möjligt att göra det omvända och tillgodoräkna sig meriter från specialisttjänstgöringen i forskarutbildningen. Den frågan bereds nu av utbildningsdepartementet och beslut väntas under 2006.

Som stöd i frågor som rör den nya indelningen får Socialstyrelsen den 1 mars 2006 ett nytt nationellt råd för specialitetstjänstgöring.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev