Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Revirstrid när sjuksköterska gör läkarjobb

Publicerad: 21 november 2007, 08:27

Det väcker heta känslor när sjuksköterskor börjar utföra uppgifter som tidigare varit förbehållna läkare. Men historien visar att motståndet brukar försvinna efter en tid.

Ämnen i artikeln:

Ersta sjukhusStockholms läns landsting

Lars Ahlgren hade jobbat som assisterande sjuksköterska vid endoskopi­undersökningar i 14 år, när en av hans chefer frågade om han skulle kunna tänka sig att ta steget och endoskopera på egen hand.

Frågan var kontroversiell då och är det fortfarande. Är det rätt att överlåta vissa läkarsysslor till sjuksköterskor? På Ersta sjukhus svarade man ja på frågan. Där inspirerades man av England och Skottland där man sedan länge utbildat sjuksköterskor till att självständigt kunna utföra skopier av en del av tarmen, så kallade sigmoedeoskopier.

Lars Ahlgren fick därför åka till England tillsammans med en annan sjuksköterskekollega för att få utbildning. Sedan ett par år tillbaka har de fullt förtroende att skopiera patienter på Ersta sjukhus, utifrån läkarens frågeställning och remiss, se även Dagens Medicin nr 17/06.

− Att få göra hela bedömningen vid en endoskopi är en stor utmaning och innebär ett stort ansvar. För mig har det steget varit en positiv utveckling i mitt arbete, säger Lars Ahlgren.

Han tror inte att det finns någon risk att han gör ett sämre jobb än en läkare som skopierar. Kanske kan det till och med vara tvärtom.

− För patienten kan endoskopin vara ganska obehaglig och det är viktigt att se till att patienten mår fysiskt och psykiskt bra hela tiden. Sjuksköterskans omvårdnads­kunskaper är i högsta grad vä­sentliga vid den här typen av undersökningar.

Hittills i år har Lars Ahlgren gjort 350 koloskopier och 300 gastroskopier. Ingen av hans patienter har någonsin ifrågasatt honom eller hans kompetens för att han är sjuksköterska och inte läkare.

Men det har flera läkare gjort. Framför allt var det många i läkarkåren som kritiserade Ersta Sköndal högskola när den för ett år sedan startade en egen utbildning för sjuksköterskor med inriktning mot just gastro- och koloskopikompetens.

"Jjag kan inte förstå att läkare överhuvudtaget kan fundera över att starta sköterskebaserad endoskopiverksamhet. Vi gör oss själva överflödiga och onödiga. Dessutom kan jag inte acceptera (jag är ledsen att behöva säga detta så tydligt) att överlåta de mest spännande delarna av vår verksamhet till sköterskor som bara har en bråkdel av vår utbildning”, skrev till exempel Michael Köster, specialistläkare i Lidköping, i tidningen Gastrokuriren.

Björn Blomberg, överläkare i gastroenterologi som tidigare arbetade på Ersta sjukhus, är en av initiativtagarna till endoskopiutbildningen för sjuksköterskor. Han tror att debatten från läkarhåll har flera förklaringar.

− Det är dels en revirstrid. Många läkare är rädda för att sjuksköterskorna ska ta över deras arbetsuppgifter så att de blir överflödiga eller för att arbetsgivarna helt enkelt kommer att föredra att sjuksköterskorna ska göra jobbet av ekonomiska skäl, med tanke på att sjuksköterskelönerna är betydligt lägre än läkarnas. Dels handlar det om avundsjuka. För medicinska gastroenterologer är endoskopin den roliga hantverksdelen som de riskerar att bli av med. Dessutom har inte läkarna själva fått den utbildning som nu sjuksköterskorna har möjlighet att gå, säger Björn Blomberg.

Han tycker att det är viktigt att skilja på två olika typer av kunskaper i sammanhanget – den medicinska och den tekniska. Enligt honom är endoskoperandet delvis ett tekniskt hantverk som andra yrkesgrupper kan utföra utan att ha den långa medicinska kunskapen som läkare har.

Dessutom, understryker Björn Blomberg, är sjuksköterskorna aldrig ensamma vid en endoskopiverksamhet. Läkare finns alltid nära till hands och tillfrågas vid komplikationer, när det krävs avancerade bedömningar eller när helst frågor dyker upp. Han påpekar också att syftet med att utbilda sjuksköterskor inom området är för patientens bästa.

− Om vi inte utbildar fler endoskopister kommer patienterna tvingas stå i de långa köerna eller så får vi ta till det sämre alternativet, röntgen.

Av precis samma anledning, läkarbrist i kombination med hög patientbelastning, började sjuksköterskor driva egna mottagningar för till exempel diabetes- och hjärtsviktspatienter runtom i landet. Även det väckte reaktioner i startskedet, men anses i dag som en självklarhet. Som Dagens Medicin har skrivit om flera gånger, bland annat i nr 46/07, får specialistsjuksköterskor också ta över ytterligare läkarsysslor.

Lena Garplid driver tillsammans med en annan sjuksköterskekollega en hjärtsviktsmottagning vid medicinkliniken i Mölndal. I och med den egna verksamheten har hon tagit över vissa klassiska läkaruppgifter, men det är knappast något hon tänker på längre.

− På mottagningen kan vi ge mer tid till patienten än vad läkarna har möjlighet att göra. Det gynnar patienten. Men det gynnar också läkarna. Vi avlastar dem och frigör tid för andra arbetsuppgifter, säger hon.

– Jag ser det främst som att vi samarbetar och utnyttjas för de uppgifter där vi kan göra störst nytta, inte som att vi tar över läkarnas uppgifter.

Precis som Lars Ahlgren tycker Lena Garplid att det är stimulerande att ha ett stort ansvar och att hon har vuxit med sina uppgifter på den egna mottagningen. Och Lena Garplid tror att sjuksköterskor kan ta ytterligare kliv framöver.

− De sjuksköterskor som blir nischade inom olika områden har oerhört stora utvecklingsmöjligheter, säger hon.

I framtiden kommer inställningen till endoskoperande sjuksköterskor att bli lika okomplicerad som till sjuksköterskor som driver en egen hjärtsvikts- eller diabetesmottagning. Det är i alla fall Björn Blomberg övertygad om.

− Det är bara en tidsfråga. När en yrkeskår klampar in på en annans revir blir det alltid ett våldsamt motstånd. Men historien har visat att det senare ses som en alldeles naturlig utveckling.

Anna-Karin Andersson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev