Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Revision i Stockholm får mer tid på sig än väntat att banta

Publicerad: 13 januari 2011, 12:54

Alliansen i Stockholms läns landsting vill banta den egna revisionen. Men enligt ett nytt förslag får det ta längre tid än vad som sagts tidigare.


Före jul återremitterade landstingsfullmäktige ett förslag om att minska medlen till Landstingsrevisorerna. Förslaget innebar att medlen minskade med 33 procent, jämfört med budgetberedningens förslag. Nedskärningen, från 36, 7 miljoner till 24,7 miljoner kronor skulle göras i ett enda slag.

Men detta vände sig oppositionen emot och utnyttjade rätten att återremittera ärendet.

I ett omarbetat förslag som tas upp i landstingsfullmäktige på tisdag den 18 januari får nu revisionen i stället tre år på sig för att successivt dra ner sina kostnader.

Landstingsrevisorerna skriver i sitt underlag till revisionens budgetberedning – som består av politiker – att landstingets verksamheter under de senaste åren ökat sina kostnader med 30 procent samtidigt som revisionens resurser ökat med 14 procent. De påpekar att otillräckliga resurser riskerar att försvaga revisionen av landstingets verksamhet.

Revisionsdirektör Anneli Lagenbro vill inte kommentera budgeten utan hänvisar till att det är politikerna som beslutar hur budgeten för verksamheten ska se ut.

Ytterst kan en revisor frånträda ett uppdrag om han eller hon bedömer att ”det inte finns förutsättningar att fullgöra uppdraget enligt lag, god revisionssed och reglemente”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News