Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Revisionsrapport friar Jan-Åke Gustafsson

Publicerad: 3 februari 2006, 13:01

En revisorsrapport friar Jan-Åke Gustafsson från anklagelserna om missbruk av medel för representation och resor.


Dagens Nyheter har i flera artiklar påstått att Jan-Åke Gustafsson, professor vid Karolinska institutet och vd för forskningsstiftelsen Novum, har använt skattemedel på ett oansvarigt sätt. Bland annat hävdar tidningen att han brutit mot Karolinska institutets regler för resor och representation.    Karolinska institutet har därför låtit externa revisorer granska Jan-Åke Gustafssons kostnader för representation och resor i tjänsten vid institutionen för biovetenskap vid Novum respektive medicinsk näringslära.

Rapporten, som presenterades i dag, visar att Jan-Åke Gustafsson inte brutit mot institutets regler. Han har, enligt revisorerna, använt disponibla medel kostnadsmässigt korrekt. Revisorerna anser också att professor Gustafssons beslut om tjänsteresor och val av färdsätt är rimliga.

Det framgår av rapporten att Jan-Åke Gustafsson vid flera tillfällen skjutit till privata medel när han varit värd för externa gäster. Revisorerna föreslår en skärpning av reglerna på den punkten, eftersom sådan privat generositet kan "förmedla ett intryck av visst överdåd med statliga medel."

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News