fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Revisor tror inte på att upplägg godkändes

Publicerad: 6 april 2017, 09:42

Peter Ambrorson

Karolinska institutets internrevisionschef Peter Ambrorson anser att den härva där chefer på KI godkänt fakturor från ett eget företag är det värsta han har sett.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

I dag rapporterar Dagens Nyheter om att professorer och andra höga chefer på Karolinska institutet ska ha sålt tjänster från ett eget bolag och sedan för Karolinskas räkning ha godkänt fakturor från företaget.

Peter Ambrorson är internrevisionschef på Karolinska institutet och står bakom en internrevision där upplägget får mycket hård kritik.

– Jag har sett mycket, men något liknande har jag aldrig tidigare sett, säger han till Dagens Medicin.

Vad är det som du tycker är mest anmärkningsvärt?

– Att en chef attesterade fakturor som hon själv hade skickat. På fredagar var hon tjänstledig och skickade fakturor från företaget och de andra dagarna attesterade hon fakturorna när hon arbetade på Karolinska.

– Det andra som jag tycker är mycket anmärkningsvärt är att en av professorerna attesterade fakturor som rörde hans egen dotter. Professorns dotter var konsult i företaget.

Av artikeln i DN framgår att den ideella förening och det bolag som startades av de KI-anställda utreddes redan 2011 av Karolinskas dåvarande chefsjurist. Borde inte chefsjuristen ha satt stopp för upplägget?

– Prefekten uppger att han stämde av med chefsjuristen och den dåvarande universitetsdirektören och att han ska ha fått okej från dem. Men jag har svårt att tro att chefsjuristen hade gett grönt ljus om han hade fått höra hela upplägget. Det handlar om hur prefekten lade fram det och det enda som finns att gå på är prefektens egna anteckningar.

Har du kontaktat chefsjuristen för att höra om han utredde ärendet 2011?

– Nej. Det gjorde en anställd på HR-enheten som utredde bisysslorna. Hon fick till svar att den bild som prefekten uppger inte stämmer överens med hur chefsjuristen minns händelsen.

Karolinska institutet har anmält prefekten till Statens ansvarsnämnd som har lämnat över ärendet till polis och åklagare.

Relaterat material

Misstänkt miljonhärva på Karolinska institutet

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev