Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Revisorer kritiserar Reumatikerförbundet

Publicerad: 7 mars 2013, 11:14

Reumatikerförbundet får kritik för bristande ekonomisk redovisning. Men frågan om förmåner för ordföranden och anställda tas upp i en särskild utredning.


Revisionsbyrån KPMG kom på torsdagen med sin rapport om snabbutredningen av Reumatikerförbundets ekonomi. Granskningen är föranledd av uppgifter i Dagens Nyheter och andra media om att pengar inte används på rätt sätt.

Reumatikerförbundets årsredovisning och presentation av verksamheten bidrar till en tydligt ökad risk för osäkerhet och uppenbara svårigheter för läsare att dra välgrundande slutsatser, enligt revisorerna. Vidare saknas stadgar för själva Reumatikerfonden, som stödjer forskningen. Men fonden ska inte ha använts till annat än vad som ryms inom ändamålet för Reumatikerförbundet, enligt revisionsbyråns slutsatser.

Revisorn Fredrik Sjölander, som är branschansvarig för ideella organisationer inom KPMG, vägrade svara på frågan om förhållandena är värre inom Reumatikerförbundet än inom liknande organisationer.  Det är ju inte första gången som problem med ledning och organisation uppdagas inom den sektorn. Varje organisation är unik, svarade han diplomatiskt.

– Men i grunden har inte pengar använts på ett galet sätt, säger han.

Men samtidigt är KPMG inte klar med den del av granskningen som gäller ordförande Anne Carlssons gratisboende på i Stockholm, årskort på SJ och SAS och eventuella andra förmåner för förtroendevalda mellan 2007 och 2012.

Redan för två veckor sedan tog Reumatikerförbundet kontakt med Skatteverket för att se till att Anne Carlssons boende i Stockholm förmånsbeskattas. KPMG kan ännu inte redovisa hur mycket pengar som årligen gått åt till hyror och andra förmåner för förtroendevalda och personalen.

KPMG-rapporten är inget skäl för att avgå, anser ordföranden Anne Carlsson. Däremot har Reumatikerförbundet redan börjar rätta till ekonomiska rutiner och redovisningen.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev