fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Revisorer riktar skarp kritik mot Karolinska

Publicerad: 24 april 2018, 13:46

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Landstingets revisorer slår fast att Karolinska varken klarar målen för vårdgarantin eller drivs på ett lagligt sätt.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetStockholms läns landsting

Landstingets revisorer presenterade under tisdagen sin granskning av Karolinska universitetssjukhuset i Solna och riktar skarp kritik mot hur sjukhuset har skötts, skriver Dagens Nyheter.

- Det som berör mig mest är hur de låtit vårdköerna växa. Men de har ju inte heller koll på ekonomi och upphandlingar, säger oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S).

Revisorerna pekar på att väntetiderna för patienter i många fall har ökat under senare år. Karolinska har även problem med att klara sitt uppdrag inom områden där sjukhuset är så kallad ensamutförare och bedriver högspecialiserad vård, det gäller bland annat barn- och neurokirurgi. Samtidigt som antalet vårdplatser har minskat under senare år så har både antalet överbeläggningar och universitetssjukhusets personalomsättning ökat.

Vidare kritiseras sjukhuset för att det i stor utsträckning har drivits som ett bolag, trots att det inte har stöd i lagen. Man påpekar att det saknas insyn i sjukhusets demokratiska process och att beslut inte har fattats av rätt instans enligt kommunallagen. Och att det råder brist på kontroll av konsulter och jäv.

Irene Svenonius, moderat finanslandstingsråd i Stockholms läns, uttalar sig i ett pressmeddelande, med anledning av revisorernas rapport:

– Den sjukvård Karolinska bedriver är ledande i Sverige men det finns och har funnits uppenbara brister i styrningen och kontrollen av verksamheten från styrelsens sida. Den nya styrelsen har en viktig uppgift framför sig när det gäller att skärpa den interna kontrollen. Från landstingets sida pågår samtidigt parallella åtgärder med skärpt styrning, kontroll och uppföljning.

Irene Svenonius är gift med Jan Svenonius, som tidigare var upphandlingschef på sjukhuset. Irene Svenonius har bedömts vara jävig när hon tidigare i år deltog i ett möte om en extern granskning av Karolinskas konsulttjänster. Jan Svenonius lämnade kort därefter sitt jobb som upphandlingschef.

Relaterat material

Styrelsen för Karolinska avgår

Karolinska utreder canceroperationer

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev