Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Revisorer risar NKS-flytt

Publicerad: 24 februari 2017, 10:06

Landstingets egna revisorer anser att flytten till Nya Karolinska Solna var forcerad.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

It, larm och telefoni borde ha varit på plats före det att verksamheten flyttade in i det nya sjukhuset. Det slår revisorerna i Stockholms läns landsting fast i en rapport som Dagens Nyheter har tagit del av.

Inflyttningen föregicks av en driftsövning i slutet av oktober där 1 000 personer deltog. Övningen visade på 1 400 fel på bland annat it, larm, telefoni, hissar och robotar men trots det stod sjukhus- och landstingsledning fast vid tidplanen för inflyttning.

Trots det anser inte revisorerna att patientsäkerheten var hotad.

– De hade säkrat upp i andra led och tredje led. Så det var mer en kostnadsfråga än en säkerhetsfråga för patienterna. Det blev bökigare, Hans-Erik Salomonsson, ordförande i revisorsgrupp 2, som ansvarat för rapporten, till Dagens Nyheter.

Att det parallellt med inflyttningen sker en stor omorganisation får revisorerna att lyfta på ögonbrynen. Enligt internationella erfarenheter av sjukhusflyttar bör inga större organisationsförändringar ske inom 1–1,5 år innan en flytt, slår revisorerna fast.

Stanley Holsteiner, chef för programkontoret för Nya Karolinska Solna, uppger för tidningen att han inte gjort någon djupare analys av revisionsrapporten ännu men att tidsaspekten kommer att övervägas när nästa etapp av flytten förbereds.

Landstingsledningen som tidigare har backat tidsplanen svänger nu. Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd, säger till Dagens Nyheter att sjukhuset måste dra lärdom av revisionen och att kommande flyttar ”inte jäktas fram utan tillåts ta tillräcklig tid för att säkerställa patientsäkerheten”. Samtidigt försäkrar han att NKS kommer stå klart i tid.

Relaterat material

NKS-granskning kan dröja till 2020

Ivo granskar Nya Karolinska

Karolinska polisanmäler uppmärksammat dödsfall

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev