torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Revisorer tveksamma till vinster med Cosmic

Publicerad: 16 juli 2008, 07:11

Landstinget i Uppsala län riskerar att inte göra de besparingar man hoppats på genom sitt införande av ett elektroniskt patientjournalsystem. Eller så kan besparingarna kraftigt försenas, enligt en revisionsrapport.

Ämnen i artikeln:

Cosmic

För sex år sedan beslutade landstinget att införa patientjournalsystemet Cosmic inom bland annat primärvården och sjukhusvården. Införandet försenades och medförde arbetsmiljöproblem.

När beslutet om att införa Cosmic togs, räknade landstinget med att kostnader och vinster skulle gå jämnt upp 2007. Nu har revisionsbyrån Öhrlings Pricewaterhouse Coopers på landstingets uppdrag granskat vilken nytta införandet av Cosmic hittills har inneburit.

Revisorernas slutsats är att landstinget är för dåligt på att analysera nyttoeffekter av projektet. Det saknas en sammanställning över sparade kostnader och det saknas en modell för att följa upp om de effektivitetsvinster som landstinget hoppats på faktiskt har nåtts.

Därmed riskerar nyttoeffekter av systemet att utebli eller åtminstone försenas, bedömer revisorerna.

Samtidigt konstateras att alla som intervjuats under granskningen räknar med att Cosmic kommer att göra nytta. Nästan alla ser vinster med en gemensam journal per patient.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev