Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Riksåklagare vill se CBD-olja som narkotika

Publicerad: 23 januari 2019, 13:37

Foto: Getty Images

Det finns olika domar kring huruvida olja framställd ur industrihampa ska klassas som narkotika. Nu har riksåklagaren överklagat ett fall till Högsta domstolen för att få ett prejudikat.


När Dagens Medicin tidigare har skrivit om så kallad CBD-olja har det bland annat handlat om att oljan marknadsförts med olika medicinska påståenden baserade på innehållet av det farmakologiskt aktiva ämnet cannabidiol.

Det har också varit uppmärksamhet på huruvida CBD-olja ska vara narkotikaklassat på grund av oljans låga innehåll av ämnet THC, tetrahydrocannabiol.

Nu har riksåklagaren överklagat ett fall där lägre instanser nyligen ogillat åtal mot en person som innehaft fem flaskor med THC-innehållande olja. Riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska döma den tilltalade till ringa narkotikabrott med dagsböter som påföljd.

Tingsrätten resonerade att industrihampa uttryckligt undantagits som narkotika och att det är oklart om detta undantag sträcker sig till ur växten framställd CBD-olja, där innehållet av THC inte heller ändrats. Därför ansåg inte rätten att CBD-olja ska utgöra narkotika i ”objektivt hänseende”. Hovrätten gick senare också på tingsrättens linje.

Riksåklagaren håller inte med om bedömningen utan anser att den så kallade psykotropkonventionen ska gälla, oavsett om industrihampa i sig inte är att betrakta som narkotika. Riksåklagaren hänvisar också till andra tidigare domar där CBD-olja befunnits vara narkotika.

– Det går inte att veta om Högsta domstolen tar upp målet. Men när riksåklagaren överklagar brukar Högsta domstolen bevilja prövningstillstånd i ungefär hälften av fallen. Det som talar för att man tar upp fallet är att olika domstolar tidigare dömt olika i fråga om CBD-olja är narkotika. En prövning skulle därför vara av stor vikt för rättstillämpningen, säger byråchef Hedvig Trost till Dagens Medicin.

Dagens Medicin har tidigare uppmärksammat att CBD-olja tidigare sålts i Sverige med medicinska påståenden. Läkemedelsverket har sedermera också klassat CBD-olja som läkemedel och förbjudit försäljningen från flera företag i Sverige eftersom deras produkter inte varit godkända läkemedel.

Relaterat material

Myndigheter agerar mot cannabisolja

Tveksam effekt av cannabisolja hävdar experter

SD-politiker ifrågasätter Läkemedelsverket om cannabisolja

Beslagtagen CBD-olja åter till försäljning

Läkemedelsverket förbjuder CBD-olja

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev