torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Riksdagsbeslut om Apoteksgruppen på torsdag

Publicerad: 14 juni 2017, 09:19

Lars Hjälmered

Regeringens förslag om att sälja Apoteksgruppen och några andra statliga bolag ser ut att segla genom riksdagen.

Ämnen i artikeln:

Apoteksgruppen

Du läser en del av en artikel från nyhetstjänsten Apoteksmarknaden. Prenumerera på Apoteksmarknaden här. 

Alliansen välkomnar förslaget i propositionen Statligt ägda bolag i omvandling (2016/17:181), skriver nyhetsbrevet Apoteksmarknaden som har intervjuat partierna om deras inställning.

Detta inför torsdagen den 15 juni då det är dags för debatt och beslut enligt riksdagskalendern. Två följdmotioner har lämnats in. En från Alliansen och en från Vänsterpartiet. Vänsterpartiet motsätter sig inte försäljningen av Apoteksgruppen i sin motion.

Alliansen är positiv till förslaget, men framhåller särskilt att processen måste vara så transparent som det är möjligt gentemot de 180 egenföretagarna i Apoteksgruppen och att dessa måste få möjligheter till medinflytande.

Nyhetsbrevet Apoteksmarknaden har frågat ledamöter i näringsutskottet om deras inställning till försäljningen. Av dem som svarat är det endast Kristdemokraterna som tydligt vill värna Apoteksgruppen som ett småföretagaralternativ.

Lars Hjälmered, (M), riksdagsledamot och medlem av näringsutskottet, gläds åt regeringens proposition om att sälja statliga bolag, bland annat Apoteksgruppen.

– Vi välkomnar en försäljning av Apoteksgruppen. Apoteksgruppen agerar på en mogen och välfungerande marknad. Det finns därför inget behov eller särskilt skäl för att staten ska vara med och äga eller driva den verksamheten. Vår utgångspunkt är att statens uppgift normalt bör vara att ange de ramar och regler som ska gälla för näringslivet och företagen, inte att äga och driva bolag, säger han till Apoteksmarknaden.

Penilla Gunther, (KD), riksdagsledamot och medlem av näringsutskottet, vill värna Apoteksgruppen som ett småföretagaralternativ.
– Det är mycket viktigt eftersom det var tanken med omvandlingen av apoteksmarknaden: Att fler skulle kunna starta och driva även apotek. Att olika företagsformer finns och används i alla branscher, är också något som KD jobbar för, säger Penilla Gunther.

Du läser en del av en artikel från nyhetstjänsten Apoteksmarknaden. Prenumerera på Apoteksmarknaden här. 

KARIN JOHNSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev