Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Riksdagsledamot: ”Sveriges onödigaste utredning”

Publicerad: 27 november 2015, 10:39

Moderaten och riksdagsledamoten Cecilia Widegren tycker att den nya apoteksutredningen är meningslös och ställer en skriftlig fråga till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).


”Är detta verkligen att använda skattebetalarnas resurser på bästa sätt?”, frågar Cecilia Widegren retoriskt efter att ha konstaterat att Myndigheten för vård och omsorgsanalys, Statskontoret och Myndigheten för tillväxtanalys, exempelvis, har gjort utredningar och granskningar av apoteksmarknaden efter omregleringen.

Hon lyfter fram att tillgängligheten till apotek har ökat genom fler apotek och längre öppettider, samtidigt som en befarad risk för att glesbygdsapotek skulle komma att läggas ner i större omfattning än tidigare har kommit på skam.

”Därför är det så olyckligt att det på skattebetalarnas bekostnad tillsätts en utredning … som kommer att blicka bakåt med ideologiska glasögon, lett av en partikamrat. Som med ogillande och skepsis betraktar valfrihet och mångfald som fienden och nostalgiskt längtar tillbaka till statliga monopol”, skriver Cecilia Widegren.

Och frågan som sjukvårdsministern har att svara på är om han kan dementera att apoteksutredningen handlar om en återreglering av ”den populära apoteksomregleringen” samt vilka åtgärder som han kommer att vidta för att säkra och utveckla framtidens hälso- och apotekstjänster för patienter.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev