fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Riksrevisionen: Anhörigstödet bör utvecklas

Publicerad: 24 april 2014, 12:34

Riksrevisionen kritiserar staten för att inte ge tillräckligt med stöd till anhöriga som vårdar närstående.


Många anhöriga som vårdar närstående uppger att de tar på sig ett större ansvar än de själva vill på grund av brister i vård och omsorg. Det visar Riksrevisionens granskning av stöd till anhöriga omsorgsgivare.

– Regeringen bör ta ett större ansvar för att ge kommunerna och landstingen goda förutsättningar att ge stöd till anhöriga som vårdar närstående. Det kan handla om att ge tydligare uppdrag, att öka kunskapen om de anhöriga och deras behov och att det finns utbildningar för personalen, säger riksrevisor Jan Landahl, i ett pressmeddelande.

Det kan vara så många som 1,3 miljoner anhöriga som ger omsorg till en närstående, varav de flesta gör det av fri vilja, uppger Riksrevisionen. Dock uppger man även att det frivilliga åtagandet ska vara ett komplement till den offentliga vården men att det i praktiken är tvärtom.

Riksrevisionen rekommenderar bland annat att regeringen ska se över om socialförsäkringssystemet och arbetsmarknadslagstiftningen bör anpassas för att göra det lättare för anhöriga vårdgivare att förena omsorgen med arbete. Dessutom anser man att regeringen bör överväga om socialtjänstlagen behöver förtydligas för att ge bättre förutsättningar för ett bra kommunalt anhörigstöd.

Riksrevisionen uppdrag är att utföra oberoende revisioner och granska vad statens pengar går till samt hur effektivt de används.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev