Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Riksrevisionen granskar statens insatser

Publicerad: 25 februari 2014, 14:22

Riksrevisionen granskar statens insatser för en tillförlitlig och tillgänglig information om läkemedel.


På tio år har antalet läkemedel i Sverige fördubblats och i många fall handlar det om läkemedel med likartade effekter som andra har. Något som ställer stora krav på att läkare får tillgång till relevant information om läkemedlen.

Efter en förstudie konstaterar Riksrevisionen att statliga myndigheter inte verkar föra vidare information om läkemedlen, som är oberoende av producenterna, tillräckligt effektivt till varandra.

– Vi har pratat med en mängd människor ute i landstingen som jobbar med läkemedelsanvändning för att får en bild av hur det fungerar. Utifrån det kan vi se att staten skulle kunna jobba effektivare för att hjälpa till, säger Petra Jonvallen, projektledare på Riksrevisionen, till Dagens Apotek.

Därför leder förstudien vidare till en större granskning. Den ska visa om regeringen och myndigheterna effektivt bidrar till att det finns säkra läkemedel på marknaden och att informationen om dessa är tillförlitlig och finns tillgänglig.

– Det här är en ganska övergripande granskning, mer som en systemgranskning. Vi kommer att titta på flera myndigheters roll för att tillgodose producentoberoende information, säger Petra Jonvallen.

Resultaten presenteras i en rapport i december 2014, som ingår i en serie granskningar av staten och vården.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev