Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Riktlinjer för bemanningen <BR>i demensvården tas fram

Publicerad: 24 februari 2011, 11:02

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för bemanningen i demensvården. Det är ett resultat av att regeringen i december blev överkörda av oppositionen i frågan.


I december röstade en riksdagsmajoritet för att de nationella riktlinjerna för vård av demenssjuka ska kompletteras med riktlinjer för bemanning i demensvården. Regeringspartierna röstade nej men blev överkörda av socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och sverigedemokraterna.

Bakgrunden till beslutet var avslöjandet i SVT: s Uppdrag Granskning om att demenssjuka personer på ett äldreboende i Piteå fick klara sig utan personal nattetid.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver äldreminister Maria Larsson (KD) idag att hon har tänkt om i frågan. Hon skriver att hon nu tycker att kravet på en vägledning för bemanningen i demensvården kan vara rimligt.

Med anledning av riksdagsbeslutet ger regeringen nu alltså i Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram den efterfrågade vägledningen för bemanningen i demensvården.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev