Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Riktlinjer saknar vetenskapligt stöd”

Publicerad: 21 mars 2014, 15:28

Riktlinjer som används för omvårdnad på akutmottagningar är inte utvärderade och bygger inte på vetenskapligt underlag, enligt sjuksköterskan Erika Hörlin.


– Är riktlinjerna för omvårdnad som används på landets akutmottagningar tillämpliga? Det vet vi inte. Ingen är dokumenterat testad, sade Erika Hörlin, sjuksköterska på akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Linköping, under ett seminarium om kliniska riktlinjer på Nationella mötet i akutmedicin i dag, fredag.

Under seminariet berättade hon om hennes examensarbete som hon gjorde tillsammans med kurskamraten Marlene Manninen. I arbetet granskade de riktlinjer för omvårdnadsronden  från 19 akutmottagningar. Riktlinjerna hade de fått in efter att ha efterfrågat sådana från samtliga landets akutmottagningar.

Generellt fick de rekommendationer som användes låga poäng. Samtliga av dem saknar enligt Erika Hörlin vetenskaplig förankring.

– Man kan konstatera att inga av de riktlinjer som vi tittade på höll måttet. Det framgår inte hur de är framtagna och vi vet inte om de fungerar, säger hon till Dagens Medicin.

Det hon efterlyser är utvärderingar och bättre vetenskapligt underlag.

– Man måste hitta mätbara variabler. Till exempel kan man mäta patientnöjdhet och antalet fallolyckor före och efter det att riktlinjer förts in. Och det finns mycket forskning på området som kan användas när rekommendationerna skrivs, säger hon.

Men allt i genomgången visade inte på negativa resultat. Under föredraget framhöll Erika Hörlin att det i riktlinjerna ofta finns konktreta och handfasta råd som är tydliga för läsara.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News