Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Riktlinjer tas fram för MS och parkinson

Publicerad: 18 februari 2014, 06:00

Neurologernas kamp har gett resultat – åtminstone delvis. Det blir nationella riktlinjer för två stora diagnosgrupper.


Socialstyrelsen har fått regeringens uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för MS och parkinson som ett led i satsningen mot en bättre vård för personer med kroniska sjukdomar.

Martin Gunnarsson, ordförande i Svensk neurologisk förening, är glad. Neurologerna har efterfrågat dessa riktlinjer i flera år.

– Det har varit en väldigt snabb utveckling inom de här fälten och vi ser stora ojämlikheter över landet. Vi tror att riktlinjerna blir ett viktigt steg mot en mer jämlik sjukvård, säger Martin Gunnarsson.

Glädjen är dock inte fullskalig. Neurologerna hade hoppats att riktlinjerna skulle omfatta även epilepsi, men så blev inte fallet vilket Martin Gunnarsson beklagar.

– Det är synd att epilepsin inte är med, men vår förhoppning är att vi ska kunna ha en dialog med Socialstyrelsen så att riktlinjerna blir generaliserbara, säger han.

I så fall skulle även patienter med andra neurologiska diagnoser kunna dra nytta av expertmyndighetens arbete.

Det går inte snabbt att ta fram nationella riktlinjer. I december 2016 ska slutversionen vara klar. Riskerar de inte att bli inaktuella redan innan de ligger på bordet?

– Jo. Vi hoppas att de inte ska vara på en för hög detaljnivå utan att de ska vara mer inriktade på processer, till exempel hur ofta patienter ska följas upp, säger Martin Gunnarsson.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev