Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ris och ros för apoteksförslag

Publicerad: 8 januari 2008, 16:42

Sveriges farmacevtförbund välkomnar Lars Rejes förslag på avreglerat apoteksmonopol. Men Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gör tummen ner.


- Ett slopat apoteksmonopol leder till fler apotek, längre öppettider, kortare köer och bättre service för kunderna, säger Farmacevtförbundets ordförande Cecilia Bernsten, i ett pressmeddelande.

 Förbundet vill dock att regeringen i ett kommande lagförslag lägger en större tyngd än utredaren på behovet av mångfald på en avreglerad apoteksmarknad. Nu fruktar förbundet att förslaget endast leder till en oligopolsituation med några få starka aktörer.

 Farmacevtförbundet skriver också att det bland många medlemmar finns ett starkt intresse av att driva egna apotek.

 Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är dock negativt inställt till utredningsförslaget, eftersom det inte ger landstingen möjlighet att förhandla om läkemedelspriser med läkemedelsbolagen.

 - Utredningen ger varken den insyn eller det inflytande från samhället som man kan kräva när det gäller prissättning av produkter som vi alla är med och finansierar, säger Henrik Hammar (m), ordförande för sjukvårdsdelegationen i SKL.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev