Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Risk för anbudskarteller vid budgivning på apotekskluster

Publicerad: 1 september 2009, 14:09

Konkurrensverket, KKV, har uppmärksammat Omstruktureringsbolaget på risken att olagliga anbudskarteller bildas i samband med den pågående budgivningen på apotekskluster.


Sedan i somras leder Omstruktureringsbolaget, OAB, den budgivningsprocedur som syftar till att sälja majoriteten av de svenska statliga apoteken.

Budgivningen är sluten och enligt Thomas Ringbom, konkurrenssakkunnig på KKV, finns en teoretisk risk att apoteksintressenter bildar anbudskarteller, det vill säga samarbetar på ett olagligt sätt för att exempelvis hålla nere priset på apoteksklustren.

– Vi har i nuläget inga indikationer på att det har bildats några karteller, men i teorin kan risken inte uteslutas. Två typiska exempel på beteenden som strider mot konkurrensreglerna, är samarbeten mellan företag som innebär en uppdelning av marknaden mellan aktörer och prisöverenskommelser. Detta innebär dock inte att det behöver strida mot konkurrensreglerna om till exempel två företag går samman och lägger ett gemensamt bud, berättar Thomas Ringbom.

Hur kan en anbudskartell upptäckas, vilka varningstecken finns det generellt sett?

– Vid återkommande upphandlingar kan det exempelvis vara att färre företag än normalt lägger anbud eller att vissa anbud är väsentligt högre än vad som lämnats vid tidigare upphandlingar, säger Thomas Ringbom.

De väntade apoteksaktörerna på den nya marknaden håller på att bilda en branschförening. Ökar det risken för olagliga samarbeten?

– Ja, det kan faktiskt vara så. Konkurrensverket har nyligen uppmärksammat detta på allmän nivå och tagit fram en vägledning för branschorganisationer som finns på vår hemsida.

Är risken större för kartellbildning i detta fall än vid andra, liknande budgivningar, och i så fall varför?

– Snarare kan det vara så att olagliga samarbeten försvåras av det faktum att klustren ser väldigt olika ut.

KKV hade redan i december 2008 ett möte med OAB där myndigheten informerade om de möjliga riskerna.

– Om OAB upptäcker tecken på att anbudskarteller föreligger så ska de vända sig till oss och det har vi också tidigare framfört till bolaget, säger Thomas Ringbom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev