Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Risk för blodpropp fördubblad efter fyra timmars flygresa

Publicerad: 29 juni 2007, 09:08

Risken för djup ventrombos under långa flygresor kan fördubblas efter en restid på mer än fyra timmar. Samtidigt är den totala risken att drabbas fortfarande väldigt liten. Den bedömningen gör Världshälsoorganisationen, WHO, i en rapport om risker vid globalt resande.


I rapporten presenteras fem studier som har genomförts på uppdrag av WHO och som har utförts vid europeiska universitet i Leiden, Amsterdam, Leicester, Newcastle, Aberdeen och Lausanne.
Enligt resultaten var risken att drabbas av en djup ventrombos i genomsnitt fördubblad för studiedeltagare som åkte på en flygresa, eller annan resa som krävde stillasittande i mer än fyra timmar. Risken ökade med restiden och även med antalet resor under en kort period.
Risken för djup ventrombos ökade också med andra riskfaktorer för sjukdomen. De som bedömdes öka risken vid resor var bland annat fetma, p-piller, och förändringar i blodet som ökar risken för blodproppar.
När det gäller flygresor över fyra timmar bedömer dock forskarna att riskerna för en frisk individ att drabbas av en djup ventrombos är små i absoluta tal.
I studierna fann forskarna inget stöd för att vistelse i miljöer med lågt tryck och låga syrehalter påverkar blodet i den meningen att risken för blodproppar ökar.
Blodbilden kan dock påverkas av flygning hos personer som redan har riskfaktorer för ventrombos. Detta behöver dock undersökas närmare, enligt forskarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev