Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Risk för jäv gör att kostrådsexperter byts ut

Publicerad: 13 mars 2008, 09:15

Socialstyrelsen byter ut den expertgrupp som utreder nya kostråd för diabetiker. Experterna anses ha för starka kopplingar till livsmedelsindustrin.


Socialstyrelsens nya generaldirektör Lars-Erik Holm har beslutat att de forskare som för myndighetens räkning granskar kostråden till diabetiker inte får fortsätta sitt arbete. Det skriver Dagens Nyheter.

Anledningen är att forskarna i olika omfattning arbetar för stiftelsen Swedish Nutrition Foundation, SNF, som är finansierad av ett 40-tal svenska livsmedelsföretag och organisationer.

– Det här är inte bra. Flera medlemmar har en sådan bakgrund att omvärlden kan tolka deras budskap som icke opartiska. De har rätt kompetens för jobbet, men det här handlar om hur de kan uppfattas, säger Lars-Erik Holm till tidningen.

I expertgruppen ingår Nils-Georg Asp, professor i industriell näringslära vid Lunds universitet, Mette Axelsen, universitetslektor i klinisk näringslära vid Göteborgs universitet och Bengt Vessby, adjungerad professor emeritus vid Uppsala universitet.

Forskarna har alla redovisat sina uppdrag för SNF i en jävsdeklaration till Socialstyrelsen och säger till DN att de inte ser några problem med sina näringslivskontakter.

Socialstyrelsen ska nu utse en ny expertgrupp, som ska se över kostråden för diabetiker, personer med hjärt-kärlsjukdom och överviktiga.

Läs mer i Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev