Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Risk för krassliga läkare med sjukintyg från första dagen

Publicerad: 5 mars 2008, 12:04

Sjukintyg från första dagen får läkare att kräkas. Men inte på grund av ökad arbetsbelastning – utan av smitta från patienterna.


Från den 1 januari har arbetsgivare rätt att begära sjukintyg från första dagen. Rädslan var stor bland läkarna på landets vårdcentraler att de skulle drunkna i en flod av intygsskrivande. Men så har det inte blivit. Varken representanter för läkarkåren eller arbetsgivarna har märkt någon större förändring.

– De flesta arbetsgivare hade redan möjligheten att kräva förstadagsintyg inskrivet i sina kollektivavtal. Det används bara i undantagsfall, säger Marie Silfverstolpe, rådgivare på arbetsgivarorganisationen Almega.

Den stora vinsten ligger snarare på det mentala planet, menar hon. Arbetsgivarna har ett verktyg att ta till ifall det behövs.

Benny Ståhlberg, ordförande för Distriktsläkarföreningen, har inte heller märkt någon anstormning av patienter.

– Sjukvården har inte resurser att skriva sjukintyg till alla. Skrivandet utgör ett visst jobb, men den stora delen är om patientbesöken skulle öka, vilket de inte tycks ha gjort, säger han.

Claes Tollin, medicinalråd på Social­styrelsens hälso- och sjuk­vårds­avdelning, uppger dock att han har tagit emot klagomål.

– Det har varit en del gruff från läkare som fått svårt att hålla sina tider. De tycker inte det är roligt att skriva intygen, men gör det ändå, säger han.

Smittade läkare med kräksjuka
Även om läkarna generellt tycks ha skonats jobbmässigt, har regeländringen utsatt dem för andra risker. Det räcker nämligen med att en patient kommer in första sjukdagen för att få ett intyg för att personalen ska smittas. Det hände på Lilje­holmens vårdcentral i Stockholm där en läkare blev smittad av vinterkräksjukan.

– Det är ett intressant exempel. Det visar tydligt att sådana patienter för allt i världen inte ska skickas till oss, säger Raymond Netzell, verksamhetschef på vårdcentralen.

Ett frågetecken har varit vem som ska betala läkarbesök som bara syftar till att få ett sjukintyg, eftersom det inte är reglerat i lagen. Enligt Almega står arbetsgivarna själva för kostnaden.

En annan fråga är om läkare som har mycket att göra kan neka till att skriva sjukintyg. Enligt Claes Tollin på Socialstyrelsen kan offentliganställda inte säga nej. Däremot kan man som läkare säga att man måste prioritera andra patienter och att intygsskrivandet kommer långt ner på listan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev