tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Risk för obalans i ny myndighet

Publicerad: 28 mars 2013, 09:21

Den nya myndigheten för hälso- och vårdinfrastruktur kan få en svajig ekonomisk start, anser utredaren.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Sören Olofsson, som sedan en början av februari har regeringens uppdrag att utreda den nya myndigheten för hälso- och vårdinfrastruktur, är precis på väg till departementet för att lämna den delrapport i utredningen som ska vara klar annandag påsk när Dagens Apotek får tag på honom i telefon.

– Jag lägger min sista hand vid rapporten nu i dag, säger han och uppskattar att rapporten inte alls blir särskilt omfattande utan kanske bara omfattar nio–tio sidor.

Och fortsätter.

– Den relaterar till uppdraget och beskriver ett antal budgetförutsättningar och ett stort antal osäkra scenarion. Rapporten beskriver också i allmänna ordalag intresset i omvärlden och det framtida behovet av myndigheten. Dessutom resonerar jag lite kring hur myndigheten ska finansieras, säger Sören Olofsson och förklarar att osäkerheten förmodligen kommer att bli klarare tills nästa delrapport i september i år.

Vad finns det för olika sätt att finansiera en myndighet?

– I dag finansieras Apotekens Service AB via avgifter och jag beskriver lite olika principer för hur det skulle kunna fungera när bolaget sedan blir en myndighet.

Och just det där med att ett tidigare bolag blir myndighet kan också ställa till det.

– I dag bedrivs verksamheten i bolagsform med eget kapital, när det sedan blir en myndighet finns det krav på att den har en budget i balans.

Finns det en risk at det inte skulle bli så?

– Det har förts en del diskussioner om att de avgifter som Apotekens Service AB har tagit ut för vissa tjänster har varit för låga, så det finns en risk för att myndigheten skulle starta med en ekonomi i obalans. Men vi har ett år på oss att lösa det, säger Sören Olofsson och syftar på att bolaget ska ombildas till myndighet den 1 januari 2014.

En del andra frågetecken finns kvar men kommer förmodligen att rätas ut något till septemberrapporten. Det rör bland annat kollektivavtalsfrågan för de anställda där det sedan en tid tillbaka finns en HR-resurs kopplad till bolaget och även frågan om vilka offentliga register som den nya myndigheten ska ta över.

– Jag ägnar mycket tid att prata med olika intressenter och aktörer hade så sent som i går möte med Läkemedelsverket. Jag kommer att återkomma med ett mer specifikt svar på den frågan och vill inte föregå utredningen, säger Sören Olofsson.

Relaterat material

Tror på smidig övergång

Ny infrastrukturmyndighet för vården

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev